Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
istraživanje

Dokazano da su žene snažnije u bolesti od muškaraca

muškarac,  (1)
Thinkstock
28.08.2013.
u 12:36

Muški imunitet slabiji je u obrani od kancerogenih stanica i teže zaustavlja širenje istih...

Studija sveučilišta u Leedsu otkrila je da muškarci češće umiru od malignog melanoma nego žene, a znanstvenici vjeruju da je za to zaslužan muški hormon testosteron kojeg žene ipak imaju manje nego muškarci.

- Žene imaju snažniji i agresivniji imunitet od muškaraca, a osim toga na njih bolje djeluju cjepiva i brojni lijekovi - smatra Peter Johnson, voditelj klinike na britanskom Institutu za istraživanje raka. Uz to dodaje da je muški imunitet slabiji u obrani od kancerogenih stanica i teže zaustavlja širenje stoga bi to mogao biti razlog zašto oni umiru češće.

- Jedan od glavnih krivaca je spolni hormon muškaraca, testosteron. Zbog njega muškarci imaju više dlaka, četvrtaste brade, ali i slabiji imunitet - govori Johnson. Nije do kraja razjašnjeno na koji način testosteron ometa imunitet, no znanstvenici vjeruju da im to otkriće može pomoći u stvaranju efikasnijih terapija za muškarce. 

Jedna negativna strana

Jak ženski imunitet može uzrokovati veća sklonost obolijevanju od autoimunih bolesti pa zbog toga žene češće boluju od kroničnih bolesti poput dijabetesa tipa 1, multiple skleroze, bolesti štitnjače te reumatoidnog artritisa, otkrilo je istraživanje sveučilišta Jena, piše na Daily Mail.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije