Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Kako u Zagorju pripremaju brancina? Točno po našem ukusu – isprobajte recept i procijenite sami!

I dalje kuhamo po receptima učenika Srednje škole Zabok i uživamo u dobrim jelima. Brancin se odlično slaže s kuhanim ječmom, a uz njega i pire od celera koji je već godinama totalni hit i mi ga obožavamo.
23. rujna 2022. u 06:21 0 komentara 1457 prikaza
Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Brancin se odlično slaže s kuhanim ječmom, a uz njega i pire od celera koji je već godinama totalni hit i mi ga obožavamo. Iskažite se s ovim ukusnim jelom, svi će za stolom biti jako sretni.

 | Autor : Sandra Šimunović/Pixsell Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

Brancin s ječmom, celerom i mrkvom

Sastojci:

filet brancina

sol

maslinovo ulje

1 korijen celera

povrtni temeljac

mlijeko

maslac

ječam

duxelle od gljiva

mlada mrkva

malo šećera

papar u zrnu

lovor, ružmarin

Priprema:

Brancin filetirajte, izvadite malene kosti i nježno začinite s malo soli i nekoliko kapi maslinova ulja te pustite tako desetak minuta prije samog pečenja. Korijen celera očistite, režite na veće kockice (2 x 2 cm) i stavite ga kuhati u povrtni temeljac (70%) i mlijeko (30%). Kad zakipi, smanjite temperaturu i pustite da se nježno kuha 20 minuta. Kad je celer mekan, suvišnu tekućinu ocijedite, prebacite u blender i miksajte, dodajte soli i maslaca te napravite glatki pire. Ječam kuhajte zasebno s dodatkom malo duxella od gljiva i pazite da se ne raskuha – sporo ga kuhajte i nježno miješajte. Kad je ječam gotov, prebacite ga u manju posudu s vodom, prekrijte PVC folijom i pustite da se hladi. Mladu mrkvu ne gulite, dobro je operite četkicom i potom stavite kuhati u vodu s dodatkom šećera, papra u zrnu, lovorom i ružmarinom te kuhajte oko 10 minuta, ovisno o mrkvi. Izvadite je i hladite u ledenoj vodi da se naglo zaustavi kuhanje. Filet brancina pecite na pročišćenom maslacu, prvo na strani s kožom da dobijete lijepu koricu. Okrenite i ugasite vatru da riba sama „nadođe“. Zagrijte priloge, mrkvu prepecite na tavi, da se karamelizira korica, i prerežite je uzdužno za serviranje. Na tanjur slažite sve priloge i na kraju filet ribe nježno podlijte maslinovim uljem. 

 | Autor : Sandra Šimunović/Pixsell Foto: Sandra Šimunović/Pixsell

čuvari tradicije Školski primjer savršene zagorske zlevke poslužili su nam u – školi! Bolji recept sigurno nećete naći Dobro obrazovanje Svi hoće u Zabok: Upoznajte školu u kojoj stasaju budući kuhari i konobari koji već sad stažiraju kod chefova s Michelinovim zvjezdicama

 

Uplift akademija
Iskoristite digitalizaciju na najbolji mogući način
Kata nije imala pretjerane ambicije biti poduzetnicom, no korona kriza natjerala ju je da promijeni stav
Borba protiv plijesni
Očuvajte svoje zdravlje
Otkrivamo: Kako se riješiti plijesni sa svake površine
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.