Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 58
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DABA, A NIJE HROM

Djevojke bankara s Wall Streeta osnovale skupinu za podršku

29.01.2009.
u 14:44

Nekad je svakoj djevojci u New Yorku, pogotovo onoj sa sklonostima "sponzoruše", pojam idealnog dečka bio financijaš s Wall Streeta. No otkad je udarila ekonomska kriza, mnoge čari života s FBF-om ("Finacial-Guy Boyfriend"), koji je sad sve češće samo BF i to nezaposlen, izblijedjele su do točke raskida, pa često i preko nje.

Oni su još uvijek atraktivni, ističe 27-godišnja Megan Petrus, čiji je dečko trgovac mjenicama u jednoj velikoj banci:
- Ne radi se tu o večerama od 200 dolara. Stvar je u tome što su to alfa-mužjaci, agresivni, dobitnici, ne prihvaćaju ne kao odgovor, samouvjereni su, ljudi ih poštuju i to stvara cijelu tu mistiku oko njih.

No, život s njima više nije pjesmica; sve češće više nisu prezauzeti nego žele što više vremena provoditi s djevojkom, zalijepe se za nju kao priljepak umjesto da joj daju kreditnu karticu i pošalju je u šoping. A kreditnih kartica, skupih restorana, izlazaka i plaćenih dadilja za djecu sve je manje i manje.

Dawn Spinner Davis, 26-godiššnja novinarka koja piše o ljepoti, mislila je da je sve postigla kad se 1. listopada udala za svog dečka, dvije godine starijeg menadžera privatnih portfelja. A onda je on prestao igrati golf koji mu je prije bio najveća strast.
- Jedan od njegovih najboljih prijatelja rekao mi je da je sad moj zadatak da njega smirujem i da spriječim da on (od stresa) umre sa 35 godina - žali se Davis.
To nije ono što sam ja potpisala.

Ucviljene sponz... pardon, Njujorčanke osnovale su, nakon prvog udara krize, skupinu za podršku i otvorile na internetu blog pod nazivom DaBa ("Dating a Banker" – "hodati s bankarom") na adresi http://dabagirls.com/ gdje se međusobno jadaju na "mjestu koje je sigurno od upadanja feministica" o tome kako im je račun kod Bergdorfa (najekskluzivnije newyorške robne kuće Bergdorf-Goodman) prepolovljen, kako više nema večera po najekskluzivnijim restoranima, ulaznica za baletne premijere ("zamislite, nije čak ni dao karte meni da odem s prijateljicom, nego ih je preprodao, zato što je ostao bez posla"), kako im nekad odsutni dečki stalno vise na vratu...

Članice grupe Dating A Banker Anonymous nalaze se jednom-dvaput tjedno u nekom baru ili restoranu, odjevene u one lijepe krpice i cipele koje više ne mogu šetati po premijerama i ekskluzivnim tulumima, i uz koktele plaču jedna drugoj na ramenu kako im se život srozao. Kažu, lakše im je kad znaju da nisu jedine, i međusobna podrška im pomaže da shvate da nisu one same krive za loš život, nego je u pitanju ekonomija.

Jedna od njih je nakon raskida stavila na blog rečenicu koja predstavlja valjda najbolji sažetak takvog načina razmišljanja:
- Sljedeći put kad budete pod stresom zbog nekog financijaša, sjetite se da su oni ustvari samo šmokljani iz matematičkog kluba. Ova recesija je svakome donijela još dvije godine predbračnog života.

A naravno da su se djevojkama i suprugama u zajedničkoj kuknjavi pridružile i ljubavnice, kategorija koju recesija uvijek prvo "počeše"; jedna priležnica se na blogu DaBa požalila da je dragi nedavno nije poveo sa sobom na putovanje jer, kaže on, s novcem je tijesno pa mu je supruga počela provjeravati sve račune.

A za kraj možemo samo citirati djevojku jednog financijaša koji je ostao bez posla:
- Da budem iskrena, ostala sam s dečkom samo zato što nemam srca da svoj status na Facebooku mijenjam iz "u stalnoj vezi" u "ne kažem da sam 'sponzoruša', ali ne želim se petljati sa švorc-bankarima."

(M.F.)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije