Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
roditelji ministrima

Dječja je hrana mrkva, jabuka.. a ne gotova kašica!

'povrce_pht_ziv_310811'
'Ablestock.com'
27.01.2012.
u 10:04

Prirodno povrće, voće, žitarice, meso – hrana koju treba postupno uvoditi u prehranu bebe nakon što navrši 6 mjeseci poskupjet će

Poštovani ministri, dječja hrana su: mrkva, jabuka, kruška, krumpir, tikvica, kukuruzno brašno, riža, proso, piletina, maslinovo ulje i mnoge druge zdrave namirnice, a prije svega – majčino mlijeko. Kome se ide na ruku smanjenjem stope PDV-a na dječju hranu, pitaju se zagovornici prirodne dojenačke prehrane i dojenja u udruzi roditelja RODA.

Uspješni marketing

Ne pozdravljaju Vladinu odluku o smanjenju PDV-a na dječju hranu na 10%, što je doneseno u okviru mjera zaštite najugroženijih slojeva. Na nadomjestke za majčino mlijeko već je određena nulta stopa PDV-a, podsjećaju, što znači da je majkama koje zbog nedostatka informacija i podrške ne doje, već ranije olakšana nabava hrane za djecu. Ostala “dječja hrana” na koju je Vlada uvela nižu stopu PDV-a, a kako bi, kaže premijer Milanović olakšali život socijalno ugroženima, konzervirane su kašice, sokovi, instant-čajevi i prerađena hrana.

– Ta hrana ne mora biti prvi izbor za dohranu djeteta, kao što adaptirano mlijeko ne bi trebalo biti prvi izbor umjesto dojenja. To što je prodaja takve “dječje hrane” ogromna, nikako nije zbog toga što su konzervirane kašice i instant-čajevi djeci potrebni, nego zato što su njihovi proizvođači uspješni u marketingu – kažu i dodaju da će proizvođači najviše profitirati nižim PDV-om i time još više povećati svoju agresivnu marketinšku moć. Za potporu i promociju dojenja kao najzdravije prehrane državne podrške nema, a Nacionalni program za potporu dojenju stoji u ladicama dva ministarstva već niz godina.

– Smanjiti PDV nije najsretnije rješenje. Ne potičemo time ono najbolje za djecu, prirodnu prehranu, što je u svijetu vrlo jasan trend. Cilj bi trebao biti zdravlje nacije – slaže se i dr. Anita Pavičić Bošnjak iz Klinike za ginekologiju i porodništvo KB-a Sveti Duh, inače nacionalna koordinatorica programa potpore zajednice dojenju u okviru UNICEF-ova programa "Rodilišta – prijatelji djece“. Argumenti na ovu temu padaju sa svih strana, pa tako, jasno, ima i onih “za”.

Bio uzgoj i pesticidi

– Naravno da pozdravljam tu Vladinu namjeru! Kako vjerovati u “prirodni” tretman povrća i voća koje kupujemo?! Često su prepuni pesticida, uvozi se svašta, a hrana se ne kontrolira dovoljno. Zato su mi prihvatljivije gotove kašice iz biouzgoja – mišljenje je M. P., majke jednogodišnje djevojčice iz Zagreba.

Ključne riječi

Komentara 24

KA
Karla
10:25 27.01.2012.

Ova majka jednogodišnje djevojčice očito ne zna da je bezbroj takve gotove dječje hrane skinuto s polica jer je u njoj pronađeno više otrova i pesticida nego u povrću sa placa. A povrće iz marketa a i sa placa trebaa prije upotrebe dobro oprati i držati u vodi oko pola sata da se isperu štetne stvari. Samo lijene majke ili neupućene ili one koje imaju previše novaca kupuju gotovu hranu za svoju djecu.

JS
ja sam gladan
10:29 27.01.2012.

7.01.2012. u 10:21h mica1111 je napisao/la: ...kad je proračun rađen za bebe a ne za odrasle ljude...:) Proračun su radile nedorasle bebe s posebnim potrebama.

MI
mica1111
10:21 27.01.2012.

...kad je proračun rađen za bebe a ne za odrasle ljude...:)))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije