Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Alex Turnbull

Dijetetičarka objasnila zašto svojoj djeci uz obrok servira i desert: 'Ne želim da ga željno iščekuju'

@thefamilynutritionist
12.10.2021.
u 13:22

Dijete treba odrastati bez da uvijek kad jede razmišlja o nagradi na kraju obroka, jer se zbog te 'nagrade' neka djeca prejedaju i žure s jelom, da što prije očiste tanjur i dobiju poslasticu, kaže dijetetičarka.

Dijetetičarka i majka Alex Turnbull redovito na svom Instagram računu objavljuje videa kojima nastoji roditelje educirati o važnosti zdrave prehrane djece i smanjiti im vrijeme pripreme obroka. Nedavno je tako s jednim svojim videom roditelje pokušala potaknuti  da svojoj djeci uz glavni obrok uvijek daju i - desert.

Donacijama iz kuhinje koju vodi u Zagrebu gradi škole u Nigeriji

1/4

Naime, premda često čujemo roditelje kako kažu da dijete može dobiti desert tek nakon što sve pojede, Turnbull kaže da desert serviran uz obrok djeci pomaže da bolje usvoje zdrave prehrambene navike koje će slijediti i u odrasloj dobi.

"Znate li što se dogodi kad uz obroke počnete posluživati i ​​deserte?", pita ona u naslovu i dodaje kako 'čak i kolačići u vrijeme večere mogu biti dobra stvar...'

 - Cilj je djecu naučiti kako se odnositi prema različitim namirnicama, a posebno kad mi odrasli nismo u blizini! - objasnila je Turnbull
koja takav pristup koristi i ​sa svojom djecom, pa je snimila tanjur svoje kćeri s miksom slanih i slatkih namirnica i nju kako jede.

Počela je, kaže, s mrkvom, što znači da nakon nekoliko ovakvih obroka više nije fokusirana na desert. Za to, dodaje, treba nešto vremena, ovisno o djetetu, ali se na kraju isplati.

- Dijete treba odrastati bez da uvijek kad jede razmišlja o nagradi na kraju obroka, jer se zbog te 'nagrade' neka djeca prejedaju i žure s jelom, da što prije očiste tanjur i dobiju poslasticu - objasnila je i dodala da ovako djeca sama biraju kojim će redoslijedom jesti, pa tako počinju i slušati i razumijevati vlastito tijelo i sami primjećivati kad su siti.

- Da, možda će prvo pojesti kolačić, možda neće pojesti ništa ili će pak tražiti još, svaka je situacija normalna, jer djeca, kao i mi, u nekoj hrani uživaju više, u nekoj manje; no to ne znači da ih se treba nagrađivati slatkišima - zaključila je Turnbull, a mnogi su se roditelji složili s njenim pristupom.

- Mi smo od početka tako hranili sina i mislim da zbog toga ne 'luduje' za vrijeme jela iščekujući kad će poslastica i da ima zdrav odnos prema svim namirnicama, čak i onima koje mu na početku nisu bile drage - napisao je jedan tata, a i mnogi su drugi roditelji u komentarima podijelili svoja, uglavnom pozitivna iskustva sa serviranjem deserta uz obrok.

Pogledajte predivnu reakciju malenog dječaka koji je na poklon dobio štene psića! ❤

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije