Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
negatino utječe na psihu

'Dijete na povodcu je new age trend koji je bolje preskočiti', kažu psiholozi: Evo zašto

nstagram/@becky.miller1975
28.04.2023.
u 13:30

Činjenicu da su vezana za vas dječjim povodcem djeca mogu shvatiti kao oblik agresije, a povodac im može i ozbiljno narušiti samopouzdanje, kaže dječji psihijatar.

Ako ste ikada vidjeli dijete koje roditelji vode na povodcu vjerojatno ste se šokirali i odmah, barem u sebi, osudili mamu ili tatu koje dijete tretira kao da je pas. Ipak, kad s malom djecom morate proći kroz gužvu npr. u  Disney Worldu i bojite se da bi se netko mogao izgubiti, povodac se više ne čini tako strašnim, zar ne? Ipak, stručnjaci kažu kako nema situacije u kojoj je takav način vođenja djeteta opravdan, te da biste svakako trebali pronaći neko drugo rješenje; i to ne (samo) zato što dijete na povodcu izgleda kao upregnuti pas...

“Imam četvero djece i neka od njih su prilično živa i energična pa je ponekad teško sve ih držati uz sebe i 'na oku',” kaže direktor Centra za razvoj djece na Sveučilištu Georgetown, dr. Neal Horen. No, dodaje, činjenicu da su vezana za vas dječjim povodcem djeca mogu shvatiti kao oblik agresije.

Povlačenje za uzicu kada odluta predaleko dijete doživljava slično kao udarac, kaže Horen, a da ne spominjemo da, ako slučajno prejako povučete može izgubiti ravnotežu i ozlijediti se. A ako se uzica ne daj Bože djetetu omota oko vrata, postoji prava opasnost od gušenja.

"Ipak, važno je napomenuti da povodci za djecu i njihovi fizički i psihički učinci još nisu dobro proučeni pa je nemoguće reći koliko je djece tako ozlijeđeno i da li i kako utječu na dječju psihu", kaže psiholog. Što je još važnije, dodaje, povodci zapravo dijete ničemu ne uče. Kada odgajamo svoju djecu, uvijek tražimo prilike da ih naučimo nekim životnim vještinama, a uzica ne pomaže u učenju nijedne. Također, njome djetetu šaljete negativnu poruku koja bi mu mogla narušiti samopoštovanje. “Ne vidite odrasle na uzicama, zar ne? Samo pse i, od nedavno, djecu”, kaže Horen.

Što umjesto povodca koristiti u gužvi

Što ako ste na prepunom mjestu poput zoološkog vrta ili zabavnog parka s više od jednim djetetom mlađim od pet godina? Prema dječjem psihijatru Howardu Prattu, ako odlučite negdje otići s toliko male djece, ključna je priprema. On tako savjetuje da djeci više puta prije odlaska ponovite da ne smiju, kada ugledaju nešto što im se sviđa, samo odlutati prema tome da roditelj ne zna gdje su, te da se nikako ne smiju odvajati od obitelji, odnosno odrasle osobe.

Podsjetite ih i da se svi u gužvi držimo za ruke, a ako su još premali da to razumiju, dobro ih je voziti u kolicima."A kako bi takva pravila imala učinak moraju se provoditi svaki dan, pa navedeno prije odlaska u zabavni park vježbajte npr. u trgovini. “Djeca moraju shvatiti da njihovo ponašanje u trgovini treba biti isto kao u zabavnom parku”, rekao je Pratt.za Fatherly.

Mama zagovara dojenje u javnosti bez stida, a muškarci pišu: 'Kada ću ja doći na red?'

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar JAKOLOSHE
JAKOLOSHE
14:01 29.04.2023.

Vode ih ko životinje na lancu..strašno mi je to vidjeti.

ST
StariSokol
10:53 29.04.2023.

Ovaj psihijatar je potpuno promašio objašnjenja. Nema to veze sa agresijom djece jer u tim godinama nisu agresivni ali bi rekli su pre živi. Teško ih je držati u mjestu ili recimo pod kontrolom. To vezanje djece kod Hrvata nisamm još vidio ali sam pred nekih 4 godine na slapovima Krke vidio jednu Engleskinju gdje je tako dijete vodila i u toj gužvi to me uopće nije začudilo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije