Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
cvijet kao lijek

Depresivni ste? Pokušajte s vrtlarenjem!

vrt
Arhiv VL-a
29.03.2010.
u 15:13

Dobrobit svakako donose svjež zrak, vitamin D od sunčevih zraka, smirujući učinak prirode...

Depresiju nije lako izliječiti, ali svakako je preporučljivo provoditi vrijeme na svježem zraku. No, dodatno ćete si pomoći ako to vrijeme na svježem zraku budete provodili u vrtu, brinući se o biljkama. Naime, upravo vrtlarenje ima vrlo pozitivno djelovanje na zdravlje, tvrde stručnjaci, a liječnici ovo preporučuju od davnina, kad su dvorski liječnici kao lijek preporučivali šetnje vrtom.

Iako su tadašnji vrtovi bili prostrani s pregršt cvijeća i drveća, dovoljno je tek nekoliko biljaka koje mogu pomoći vašem zdravlju. U Engleskoj tako postoji čak i humanitarna ustanova "Thrive, vrtlarenje kao terapija", a u ustanovi su mnogi pacijenti, između ostalog i oni s Alzheimerovom bolesti, pronašli novu nadu u život.

Kod vrtlarenja je ključna kombinacija svježeg zraka, vitamina D iz sunčevih zraka i vježbe s jedne strane te skretanja pozornosti s misli koje opsjedaju i općenitog blagotvornog utjecaja prirode s druge strane. Uz to, vrtlarenje potiče proizvodnju endorfina, koji je pak zaslužan za dobro raspoloženje.

- Reći da je vrtlarenje dobro za čovjeka zvuči kao klišej, ali nismo se ni nadali da rezultati mogu biti ovako pozitivni. Mnogi su vrtlarenje opisali gotovo kao meditaciju - kaže dr. Jo Aldridge, koja je studirala vrtlarenje kao terapiju na fakultetu u Loughboroughu.

Ključne riječi

Komentara 6

RA
rajko
22:33 29.03.2010.

Ovo moram zeni pokazati

MI
mimi1
19:57 29.03.2010.

Gdje da vrtlarim? U parku pred zgradom? Mislim, sretno narode s vrtom! Tko mi je kriv?!

AV
avileno
15:39 29.03.2010.

Ovo je odlican clanak,provjereno vrtlarenje funkcionira,barem kod mene.Nista te tako dobro ne prizemlji kao kontakt sa zemljom i prirodom uopce.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije