Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
veliki blagdan

Danas se slavi Ramazanski bajram: Znate li kako ga čestitati i što on obilježava?

Banja Luka: Bajram-namaz povodom Ramazanskom bajrama u Ferhat-pašinoj džamiji
Foto: Dejan Rakita/Pixsell
1/6
10.04.2024.
u 11:30

Bajram se počinje obilježavati noć prije samog blagdana jer tada se detaljno čiste kuće i ceste, odlazi se u nabavku i ukućanima se dijele pokloni.

Danas muslimani diljem svijeta obilježavaju Ramazanski bajram, odnosno završetak svetog mjeseca ramazana. Tijekom trideset dana muslimani su postili od hrane, pića i tjelesnog užitka svakog dana od zore do zalaska sunca. Danas, započinju svoje trodnevno slavlje tijekom kojeg se okupljaju i pripremaju tradicionalna jela.

Bajram se počinje obilježavati noć prije samog blagdana jer tada se detaljno čiste kuće i ceste, odlazi se u nabavku i ukućanima se dijele pokloni. 

VEZANI ČLANCI: 

Ovaj dan za pripadnike ove vjere počinje klanjanjem, dok je ostatak dana posvećen provođenju vremena s obitelji i prijateljima. Također, dužnost muškaraca je obići groblja i moliti. Običaj je i da se na Bajram daje milostinja siromašnima, ali i da se pomire svi oni koji su iz nekog razloga posvađani. 

Još jedna zanimljivost vezana za Bajram jest što prema islamskom kalendaru on uvijek pada na isti dan, a prema gregorijanskom kalendaru datum varira. To je zato što je islamski kalendar lunarni, a gregorijanski solarni.

Muslimani si ovaj blagdan čestitaju riječima 'Bajram šerif mubarek olsun', što znači 'Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen', na što se odgovara 'Allah razi olsun', odnosno 'Neka je Allah zadovoljan tobom'. Zanimljivo je što na ovaj dan većina ljudi nosi novu odjeću kako bi još više ukazala na važnost ovog blagdana.

VEZANI ČLANCI: 

Na sam blagdan muslimani se okupljaju kod rodbine i prijatelja, a dan poslije, na drugi dan Bajrama, vjernici se prisjećaju svih onih koji su dali život braneći svoju obitelj, čast i vjeru. Ovaj blagdan ne treba zamijeniti s Kurban-bajramom, koji se obilježava dva mjeseca i deset dana nakon ramazana i tada muslimani idu na hadž, hodočašće u Meku.

Kršćanin u Gazi muslimanima koji su zapeli u gužvi tijekom ramazana donosi vodu i datulje:

Komentara 2

PA
pajper
16:43 11.04.2024.

Neka je plemeniti Bajram blagoslovljen.

MA
Memiš (aga) Džubur
14:34 10.04.2024.

Danas nam je dupli blagdan, pa tko slavi: Čestitam mu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije