Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
debljina je okidač

Da biste spriječili šećernu bolest, važna su ova 2 preduvjeta

Rosana Svetić Čišić
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
23.06.2014.
u 13:30

U Hrvatskoj je oko 400 tisuća oboljelih od dijabetesa tipa II no, kao i mnogi, tako i sestra Svetić Čišić smatra da je ta brojka sigurno i veća jer je riječ o kroničnoj bolesti koja godinama ne mora pokazati nikakve simptome

Da biste spriječili šećernu bolest, važna su dva preduvjeta – pravilna prehrana i tjelovježba.

Pravilna prehrana znači pravilan omjer različitih namirnica: 50 posto ugljikohidrata, 20 posto proteina i 30 posto masti u tri obroka dnevno.

Nužna edukacija

Ako pojedete jabuku kao međuobrok, i to se računa – objašnjava diplomirana medicinska sestra Rosana Svetić Čišić, koja je u suradnji s kolegicama Snježanom Gaćina i Nadom Hrdan autorica publikacije "Kako živjeti zdravo sa šećernom bolešću".

Vrijedno izdanje, puno konkretnih savjeta te zanimljivog dizajna rezultat je njihova dugogodišnjeg praktičnog iskustva, a motiv sestra Svetić Čišić pronalazi u edukaciji i pacijenata i medicinskih profesionalaca.

– Kad sam 2005. došla na Kliniku "Vuk Vrhovac", shvatila sam da je temeljni dio našeg posla edukacija, a da za pacijente oboljele od šećerne bolesti nema adekvatne literature. Adekvatne u smislu da knjiga bude razumljiva i prihvatljiva za svaku osobu koja ima probleme te vrste, ali i da bude vedra, puna šarenih slika te da podaci nisu zastarjeli – opisuje ova medicinska sestra koja je ujedno i jedina studentica iz Hrvatske na londonskom Kings Collegeu.

Tijekom dana treba napraviti deset tisuća koraka. To je pola sata hodanja normalnim tempom.

Time i sama dokazuje vlastitu tezu o nužnosti edukacije, a trenutačno priprema završni rad na drugoj godini na temu neadekvatne skrbi o osobama sa šećernom bolesti na kirurgiji. Objasnit će da nemamo smjernice za dijabetičare pri operacijama, a da je to populacija mnogo sklonija svim mogućim komplikacijama.

U Hrvatskoj je oko 400 tisuća oboljelih od dijabetesa tipa II no, kao i mnogi, tako i sestra Svetić Čišić smatra da je ta brojka sigurno i veća jer je riječ o kroničnoj bolesti koja godinama ne mora pokazati nikakve simptome, a čije su posljedice teške i doživotne. Tim više, smatra, treba osvijestiti važnost prevencije. U to ime, uz zdravu prehranu, objasnila je što konkretno znači i drugi bitan čimbenik za dobro zdravlje – tjelesna aktivnost.

Deset tisuća koraka

– Tijekom dana treba napraviti deset tisuća koraka. To je pola sata hodanja normalnim tempom. Ono što unesete u organizam, treba i potrošiti. Ako pojedete jednu bajaderu dnevno, a ne potrošite je, za godinu dana ćete dobiti 3,4 kilograma – opisuje autorica ove informativne i korisne knjige dostupne na kioscima za 29,90 kuna.

I samo izdanje ima niz praktičnih primjera i izračuna te se osniva na posljednjim istraživanjima i svjetskim preporukama.

A ono što se u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, događa jest epidemija debljine koja je veliki neprijatelj i okidač šećerne bolesti. Zato je iznimno važno razmišljati što i koliko jedemo te početi uvoditi zdravu prehranu u što ranijoj životnoj dobi s naglaskom na to da u svemu treba biti umjeren.

>>Oko pola milijuna Hrvata ima dijabetes ili su u rizičnoj skupini

>>'Reci mi kakve su ti boje oči, a ja ću ti reći sve što trebaš znati o sebi'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije