Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
epidemija

Oko pola milijuna Hrvata ima dijabetes ili su u rizičnoj skupini

mjerenje šećera
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
30.05.2014.
u 20:30

Prošle godine bilo je 241.990 oboljelih od šećerne bolesti, a još oko 274 tisuće boluju a da to ne znaju ili su u riziku da obole

U proteklih godinu dana u Hrvatskoj su još 7533 osobe oboljele od šećerne bolesti te je punoljetnih dijabetičara čak 241.990, službeni je podatak za 2013. Taj se broj, međutim, udvostručuje kad se dodaju oni s rizikom za dijabetes te osobe koje i ne znaju da boluju od šećerne bolesti.

Lani umrlo 1330 ljudi

Takvih je ukupno 274 tisuće, što potvrđuje da je ta bolest postala epidemija i u nas te je jedan od deset vodećih uzroka smrti. Lani je od posljedica dijabetesa u Hrvatskoj umrlo 1330 ljudi. Očito su nužni konkretni potezi kako bi se suzbio porast broja oboljelih i posljedice bolesti. A te su posljedice zastrašujuće – statistika kaže da u svijetu svakih 20 sekundi netko ostane bez ekstremiteta kao posljedice šećerne bolesti, a svakih šest sekundi jedan oboljeli umre. Lani je u svijetu od komplikacija zbog dijabetesa umrlo 5,1 milijun ljudi, upozorio je Sir Michael Hirst, predsjednik Međunarodnog dijabetičkog saveza (IDF) koji je gostovao u Zagrebu u KB Dubrava uoči predavanja na 74. danima dijabetologa Hrvatske na Malom Lošinju.

– Trenutačno u svijetu od šećerne bolesti boluje 382 milijuna ljudi, a 2035. godine bit će to 592 milijuna. Treba istaknuti i da malo zemalja zna koliko imaju oboljelih jer mnogima dijabetes nije ni dijagnosticiran. Tako da je danas u svijetu 698 milijuna ljudi s dijabetesom i onih s ozbiljnim rizikom da od njega obole, a četiri od pet novooboljelih evidentiraju se u manje razvijenim zemljama – objasnio je Sir Michael Hirst.

Borbi za prava oboljelih od dijabetesa posvetio se nakon što mu je oboljela najmlađa kći. I to u dobi od samo četiri godine.

– Zahvaljujući skrbi liječnika spašen joj je vid, ali statistički ona je prva od moje djece koja će umrijeti. Obje sestre su udovice zbog dijabetesa. Jedan šogor umro je tri dana nakon dijagnoze, izdalo ga je srce nakon hokeja. Nisam ovdje zbog svoje obitelji, već da se čuje i one koji za to nemaju priliku – ispričao je Hirst te u više navrata istaknuo da Hrvatska ima dobre bolnice i lijekove kad je u pitanju šećerna bolest. Nedostaje nam strategija države, koja mora shvatiti posljedice ne suzbije li epidemiju dijabetesa. Dijabetes nije staračka bolest, sve češće pogađa radno sposobno stanovništvo i to je ono što država mora osvijestiti.

– Ne znam dovoljno o vašoj zdravstvenoj skrbi ili pacijentima, ali pokretači dijabetesa svuda su isti. Prevencija mora početi od najmanjih, djecu morate poticati na fizičku aktivnost, u hrani se moraju reducirati sol i šećer. Naša je kampanja takva da motrimo svaku vladu što poduzima jer to nije njihov izbor nego obaveza – istaknuo je predsjednik IDF-a.

Obaveze i sankcije

Reduciranje debljine jedna je od obaveza preuzetih potpisivanjem mjera od Svjetske zdravstvene skupštine, tijela Svjetske zdravstvene organizacije. Kako koja zemlja ispunjava obaveze IDF će kontrolirati instrumentom nazvanim Global Score Card. Poštuju li se prava dijabetičara, postoji li okvir za praćenje te bolesti, dio je kriterija koje će provjeravati na godišnjoj ili dvogodišnjoj razini te će potom sastavljati detaljan izvještaj. Sankcije za one koji ne prođu tu provjeru?

– Sankcije su im oboljeli koji su i birači, a kojih je, evo, i kod vas već pola milijuna – odgovorio je Sir Hirst.

Komentara 3

KR
kristov
13:01 31.05.2014.

U opasnosti je 4,5 milijuna Hrvata od bolesne vlasti!

PE
Perunovic
09:53 31.05.2014.

Prestanite jesti krompir i dijabetesa nema .

Avatar airbizz
airbizz
14:45 31.05.2014.

raspon količine šećera u organizmu je utvrđen prije 50 godina.od tada se štošta promjenilo(klima,ishrana,povećan stres...)i tijelo je naučilo živjeti na nekom drugom nivou.uzevši u obzir sve vrijednosti,doći će se do zaključka da svaka rođena beba ima "nešto".nešto što je utvrđeno prije više desetaka godina nije više mjerodavno.moraju se utvrditi nova mjerila.s druge strane,ako se poviše vrijednosti koje bi bile normalne modernom čovjeku,onda će se buniti farmaceutska industrija koja je jako duboko zarila svoje kandže u sustav zdravstva,te kao parazit zarađuje na nama.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije