Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAK SAVJETUJE

Da biste se riješili kortikosteroida trebate biti jako disciplinirani

jelena jakić
Robert Anić/PIXSELL
27.09.2013.
u 22:00

Svakodnevno, nakon svakog pranja, ruke mažite kremom, i to prirodnom, po mogućnosti obogaćenom ureom

P: Približava se vrijeme grijanja i suhog zraka. Svake godine tada imam problema s rukama, koža mi je suha, a povremeno se jako zacrveni i puca sve do krvi. Ne pomažu nikakve kreme ni prirodna sredstva poput kantariona. Pomažu mi jedino kortikosteroidi, no njih izbjegavam. Što mogu napraviti da to spriječim?

O: Hladno vrijeme i grijanje vrlo su česti i agresivni neprijatelji kože. Čak ih možemo nazvati prvim neprijateljem kože koja je sklona alergijama pa je zovemo atopična koža. Prema opisu i simptomima koji ste nam poslali zaključujem da bi se moglo raditi o iritativnom dermatitisu koji se budi s jeseni i prvim hladnoćama. 
Vaša je koža po prirodi suha i ima nedovoljan prirodni zaštitni lipidni sloj. Prirodni su preparati dobrodošli, no u situacijama kada je problem ozbiljniji ne pomažu dovoljno. Odmah počnite s dodatnom njegom kože kremama bogatim masnoćama i linolnom kiselinom, omega masnim kiselinama, karita-maslacem... poput onih kojima štitimo djecu od pelenskog osipa.

Kada birate sredstvo za pranje ruku, potrudite se pronaći ono koje ne sadrži sapun. U ljekarnama se može pronaći velik izbor dermatološke kozmetike za posebnu namjenu. U situacijama kada možete izbjeći dulji kontakt s vodom učinite to, a kada je kontakt neminovan, nekoliko minuta prije nanesite kremu na osjetljivo područje ruku. Ona će tako odigrati ulogu barijere i spriječiti da voda štetno djeluje na kožu, postat će neka vrsta silikonske nevidljive rukavice. 
Ovo su sve preventivne radnje koje bi trebale postati dio vaše rutine. 
Usto je vrlo važno da svakodnevno i nakon svakog pranja ruke tretirate zaštitnim kremama. 
Preporučujem one obogaćene ureom. 
Tako će koža biti barem donekle pod kontrolom, a sama iritacija i crvenilo trebali bi se povući ili barem umiriti nakon nekoliko mazanja prirodnih kremama na bazi minerala i eteričnih ulja ili termalne vode. 
Kortikosteroidne pripravke ili terapije ne valja koristiti često, no prije bilo kakvih ozbiljnijih tretmana savjetujem vam da napravite i seriju alergoloških testova kako biste otkrili što još, osim konstitucije same kože, provocira ekceme. Specijalistički pregled i savjetovanje također su dobrodošli.

>> Bol bih riješio kortikosteroidima, ali to želim izbjeći!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije