Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priroda i dom

Cvjetna oda radosti

interijeri (1)
Foto: Arhiva VL
1/11
16.05.2011.
u 11:41

Više je nego prigodno vrijeme za oživljavanje doma raskošnim motivima iz prirode. Cvijeće, zelenilo, leptiri... savršene su stilske doze vedrine za životni prostor!

Proljetna raskoš cvijeća i svježeg mladog zelenila savršen je recept za oživljavanje životnog prostora. Cvjetni motivi podjednako su "zahvalni" za svaki stil uređenja interijera zato što se podjednako dobro uklapaju u retro i modernistički ugođaj. Retro "štih" s raskošnim cvijećem gotovo je nezaobilazan u svim kićenijim stilovima prošlih vremena, no iznenađujuće dobro slaže se i s modernim, futurističkim namještajem. U suvremeno uređenom prostoru nerijetko su linije pokućstva i (ne)boje toliko jednostavne i minimalističke da je upravo bujna cvjetna simbolika poželjna stilska injekcija.

Ipak, ne zaboravite na umjerenost. Kad je riječ o snažnim bojama i uzorcima, ne valja pretjerivati – u cvjetnu raskoš preporučuje se "odjenuti" samo jedan zid ili čak dio zida ili zidnu pregradu... Pustite li da ostatak prostora "diše", cvjetni dio više će i ljepše doći do izražaja. Zgodni cvjetni efekti mogu se postići i s fototapetama, osobito ako su cvjetni motivi toliko uvećani da stvaraju dojam kako divovske biljke promatrate iz takozvane žablje perspektive. Cvijeće se može odlično uklopiti u kupaonicu – štoviše, upravo je visokostilizirani cvjetni motiv vrlo moderan na keramičkim pločicama.

Želite li brze i efektne, a jeftine promjene u stanu, tkanine s cvjetnim uzorkom uvijek su na vrhu popisa: odjenite ukrasne jastuke u lijepe uzorke, na prozore postavite cvjetne zavjese, osvježite krevet rascvjetanom posteljinom, poslužite jelo na stolnjaku s raskošnim cvjetnim uzorkom... I tu vrijedi zlatno pravilo umjerenosti, nemojte miješati boje i cvijeće u prekomjernim količinama. Načelo jedan, ali vrijedan osobito je efektno ako je samo jedan komad namještaja odjeven u cvjetnu tkaninu - i namještaj takozvanih organskih i futurističkih linija odlično se "snalazi" u cvjetnom uzorku.

Cvijeće je dobrodošlo jer "podiže" ugođaj, unosi u prostor veselje i optimizam. S cvijećem slobodno povežite ugodnu dozu proljetno zelene boje i motive raslinja (upravo se zeleno preporučuje za psihološku ravnotežu, zdravlje i dobro raspoloženje), a u stilsku priču interijera odlično će se uklopiti i drugi vjesnici proljeća: leptiri i ptice. Osobito su leptiri omiljen dizajnerski motiv jer u prostor unose osjećaj vedrine i lakoće te dašak prirodne raskoši.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije