Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
da ne zaboravite

Čuvajte se: Mediteranska dijeta jača mozak u starosti

žena, jedenje, salata, dijeta
Thinktock
28.05.2013.
u 09:00

Pokušavate li se pridržavati prehrane u mediteranskom stilu? Znate li koje su joj dobrobiti?

Voće, povrće, cjelovite žitarice i riba - sastavni su dijelovi mediteranske prehrane koja je povezana s dugovječnosti, pa i smanjenim rizikom od raka, a to je samo dio blagodati koje pruža. Nova studija pokazuje da prehrana, uz dodatak ekstra djevičanskog maslinovog ulja ili mješovitih orašida može poboljšati moždanu snagu kod starijih osoba, čak i bolje nego dijete s niskim udijelom masnoća, otkrila je studija sa sveučilišta Navarro u Španjolskoj.

Mediteranska dijeta također ima i ove zdravstvene prednosti:

1. Štiti od dijabetesa tipa 2. Mediteranska prehrana bogata je vlaknima koja usporavaju probavu i sprečavaju velike oscilacije šećera u krvi.

2. Sprječava bolesti srca i moždani udar. Mediteranski način prehrane ne predviđa konzumiranje bijelog rafiniranog kruha, crvenog mesa i prerađene hrane, a potiče pijenje crnog vina, više nego žestokih pića, koja su povezana s bolestima srca i većim rizikom od moždanog udara.

3. Održava vas agilnima. Ova vrsta prehrane može smanjiti rizik za razvoj slabosti mišića za oko 70 posto.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije