Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIPAZITE

Čim vam izađe prištić morate ga istisnuti? Dermatologinja otkrila zašto to nije dobro raditi

Shutterstock
03.08.2022.
u 16:30

Nekim je ljudima teško ne dirati prištiće pa ih istiskuju čim se pojave i ne dopuštaju da se koža sama regenerira.

Dok se neke navike vezane za njegu kože ljudi s vremenom nauče izbjegavati, s prištićima kao da je suprotno; pa bez obzira koliko puta požale što su ih istiskivali, često to opet rade čim se pojave.   

Nekoliko je razloga zašto se ne bi trebalo istiskivati prištiće, a iako zvuči bezazleno, ta loša navika ima ozbiljnije i dugotrajnije posljedice nego što mislite. Dermatologinja je zato za  Mind Body Green.objasnila zašto bi ih se trebalo izbjegavati dirati.

Tri stvari koje morate napraviti da vam make up potraje cijeli dan

1/8

Stvaranje ožiljaka

Dermatologinja Christina Lee Chung kaže da, čak i ako prištić izgleda spreman za istiskivanje, time pucamo kožu i ostavljamo na njoj trag. Naglašava i da će gotovo sigurno ostati crvena ili smeđa diskoloracija, koja se obično naziva post-upalna hiperpigmentacija. Ti tragovi mogu potrajati čak nekoliko mjeseci ili godina, ovisno o tipu i tonu kože, te o proizvodima koji se koriste za njegu. 

Trauma kože

Reakcija na istiskivanje je bubrenje prištića, a možete i pogoršati traumu kože na tom području, što povećava šanse za stvaranje ožiljaka. Isto je i kada prištić istisnete pa nastane krastica koju onda ne možete prestati dirati. Ta je krasta važan dio regeneracije kože i prekid tog procesa je najgore što možete učiniti. Ako otkinete prvu krastu, svaka sljedeća koja se napravi neće odraditi posao kao prva i jamči dugotrajnu promjenu boje kože i ožiljak.

Infekcija

Ako prištić dirate s prljavim rukama ili nakon istiskanja na njega stavljate šminku bez dubinskog čišćenja područja, riskirate nastanak infekcije. Dermatologinja ističe da, premda infekcija nije tako česta, uvijek se može dogoditi, a tada će se pojaviti i mali ožiljci ili će prištić ozbiljno nabubriti.

Dulje vrijeme cijeljenja

Dermatologinja objašnjava i da istiskivanjem prištića nećete postići da on brže nestane, već sasvim suprotno. A osim što se prištić neće samo tako maknuti s kože, istiskivanjem ćete dobiti i popucalu kožu koja malo krvari, što će naravno produljiti proces zacjeljenja i pogoršati situaciju.

Krpelji napadaju: Evo kako se možete zaštititi od ovog malog, ali opasnog nametnika!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije