Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od 2019. godine

Cijepljenje djece od 2, 4 i 12 mjeseci protiv pneumokoka

cjepivo
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/8
26.09.2018.
u 07:05

Stručnjaci su za uvođenje cjepiva PCV 13 koje se koristi u 109 zemalja, većina u EU, SAD-u i Kanadi, dok cjepivo PCV 10 koristi 39 zemalja (afričke i južnoameričke zemlje)

Nakon nekoliko godina nastojanja pedijatara i infektologa, cjepivo protiv pneumokoka uvedeno je u Nacionalni kalendar cijepljenja i njime će se od sljedeće godine cijepiti djeca u dobi od dva, četiri i 12 mjeseci. Cjepivo za trogodišnji program obveznog cijepljenja nabavlja se ponajprije prema ekonomskim kriterijima, a tek manjim dijelom na odabir utječe kvaliteta, neslužbeno se može čuti među poznavateljima, pa su stručnjaci jučer na okrugom stolu “Cjepivo protiv pneumokoka” objasnili razliku između dvije vrste cjepiva protiv pneumokoka registriranih u EU – PCV 10 i PCV 13. Cjepivo PCV 13 sadrži tri dodatna serotipa 19 a, 6 a i 3 koja nisu sadržana u cjepivu PCV 10.

Hrvatsko pedijatrijsko društvo cjepivo PCV 13 ocijenilo je kao prikladnije za Hrvatsku jer su dva od ta tri dodatna serotipa, 19 a i 6 a, kod nas učestali i problematični jer su visokootporni na djelovanje antibiotika. PCV 13 koristi 109 zemalja (većina u EU, SAD i Kanada), a PCV 10 39 zemalja (afričke i južnoameričke zemlje).

cjepivo
1/9

– Treba znati kako od pneumokoknih bolesti obolijevaju uglavnom zdrava djeca te cijepljenje samo rizičnih skupina nikako nije dovoljno za zaštitu cjelokupne populacije. Nema dvojbe kako prednost dajemo cjepivu PCV 13. No što će biti i krajnji odabir za uvođenje u Nacionalni kalendar, odlučit će zdravstvene vlasti te visina cijene i mogućnosti budžeta. Ipak, uvođenje bilo kojeg cjepiva bolja je solucija od trenutačne – istaknuo je pedijatrijski infektolog prof. Goran Tešović, pročelnik Zavoda za infektivne bolesti djece na Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Pedijatrijska imunologinja i alergologinja prim. Jadranka Kelečić iz KBC Zagreb navela je kako podaci zemalja koje su sa 7 valentnog pneumokoknog cjepiva prešli na 13 valentno, bilježe značajan pad pobolijevanja od pneumokoknih bolesti.

Država trenutačno osigurava besplatno cijepljenje za rizične skupine (dijabetičari, bolesnici s karcinomom ili s kroničnim plućnim bolestima, srčani i imunološki bolesnici), a svi oni dobivaju upravo PVC 13.

Cijepljenje je i u Hrvatskoj, nažalost, postala tema oko koje se razvijaju žučne polemike usprkos podacima koji jasno govore o nizu bolesti koje su cjepiva iskorijenila. Histeriju potpiruju pojedini slučajevi obolijevanja čak iako nisu dokazana posljedica cjepiva. No, stručnjaci ne kriju da svaki lijek može imati posljedicu. Također, u Programu cijepljenja 2019.-2021. jasno se navode moguće kontraindikacije za cijepljenje, koje mogu biti posebne za određena cjepiva (npr. za pertusis evolutivne bolesti središnjeg živčanog sustava) i opće.

Međutim, dobrobiti cijepljenja enormne su, a masovno necijepljenje dovelo bi do neviđenih posljedica za javno zdravstvo. Samo kad je o pneumokoku riječ, to je bakterija koja uzrokuje upale pluća, meningitis i febrilne bakterijemije, dok su upala srednjeg uha, bronhitis i upala sinusa njezine blaže manifestacije. Od pneumokokne pneumonije godišnje u RH oboli 234-ero djece mlađe od pet godina, 12-ero djece mlađe od pet godina oboli od pneumokoknog meningitisa, a od teških oblika pneumokokne bolesti 177-ero djece, podaci su SZO-a.

Pogledajte video - neurolog upozorava: Jaka glavobolja može biti simptom moždanog udara

Ključne riječi

Komentara 1

SJ
staroveski.jasna
07:59 26.09.2018.

Nemojte da problem novca bude razlog da djeca dobiju jeftinu varijantu cijepiva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije