Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istražili smo

Ćevapi, pizza i kebab naše su kalorijske bombe

hrana
Arhiva VL
28.03.2011.
u 16:30

Hrana koja je bogata kalorijama glavni je krivac za pretilost – upozorava nutricionistica Ksenija Sušac

Među američkim lancima brze hrane već se neko vrijeme vodi rat vođen premisom “što veće, to bolje”. Dakako, riječ je o sendvičima, a veličina se ne odnosi na fizički obujam, nego na kalorijsku vrijednost. Ne tako davno u Burger Kingu su se hvalili da je njihov hamburger sa 2500 kalorija po sendviču najkaloričniji. No nisu “laskavu” titulu dugo nosili. Ubrzo je osvanuo lanac restorana nazvan “Heart Attack” kojem je jedini cilj ponuditi vam što nezdraviji i što kaloričniji obrok. A poseban bonus nude pretilima, dakle onima čiji indeks tjelesne mase premašuje trideset, kojima svoje najkaloričnije sendviče nude – besplatno. Ponukani time, novinari Daily Maila testirali su sendviče britanskih restorana brze hrane. Najkaloričnijim sendvičem na Otoku pokazao se Pizza Burger slavnog King’s Burgera. Budući da se i mi rado hranimo brzom hranom, pročešljali smo domaće tržište, pobrojili omiljenu hranu koju konzumiramo s nogu i pomalo se šokirali činjenicom da konzumirajući neki od omiljenih nam brzih obroka u organizam zapravo unosimo polovicu ili čak sve kalorije dostane organizmu za 24 sata. 

Pogubni za metabolizam 

Na našem testu najkaloričnijima su se pokazali ćevapi, čija velika porcija bez dodataka (kajmaka, ajvara...) sadrži čak 910 kalorija. Za vrat im puše kebab sa 900 kalorija po sendviču, a ne zaostaju ni burek, pizza i McDonald’sov Big Mac. 

– Ovakve su kalorijske bombe pogubne za naš metabolizam. Zbog unosa masnih mesnih obroka u tijelu nastaju hiperglikemija i hiperlipidemija: prvo je nagao unos šećera, a drugo “masna bomba”. Metabolički procesi u ljudskom organizmu razgrađuju ovu kaloričnu hranu, a gušterača i ostali organi ne mogu proizvesti toliko inzulina koliko je potrebno za razgradnju ovakve hrane, posebno ako je konzumirana u velikim količinama. Sve što je višak pojedenog naš metabolički kompjutor – mozak – preusmjerava. Pitate se kamo? Odgovor je jednostavan – u salo! Isto je i sa šećerima koji se ne sagore i ne potroše. Slažu se oko mišića, a ako ih oni ne “potroše”, postaju - salo. Upravo je stoga važno jesti manje i češće obroke kako ne bismo preopteretili “radnike” u organizmu zadužene za preradu šećera, masti i svega ostalog što unesemo u organizam. 

Podijelite porcije 

Istina, kebab, ćevapi, pizza i burek nisu hrana koju bi trebalo dijeliti na manje obroke i ostavljati nekoliko sati jer pripremljeni su tako da ne mogu stajati. Zato razmislite o tome da porciju podijelite s ukućanima ili kolegama ako ih baš silno želite pojesti – ističe nutricionistica Ksenija Sušac.

Ključne riječi

Komentara 20

AG
Agramer198
17:20 28.03.2011.

Je, budem se zdebljao kaj dva puta na mjesec odem na pizzu ili ćevape.. Ili jednom u tri u McDonalds ( za koji znam da je smeće, ali je fino smeće)...

LA
lacković
00:44 29.03.2011.

odrasloj osobi je dnevno potrebno oko 2000 - 2500 kalorija, a prosječan sendvić sadrži oko 700 do najviše 850 kalorija (osim ako nije od pola kruha), ovisno o količini pojedinih sastojaka. sudeći po naslovu, zaključak je taj da je autorica članka ili imala tešku jedinicu iz matematike ili jednostavno nema pojma o čemu priča / piše.

OB
-obrisani-
02:40 29.03.2011.

netko je tu budala i neznalica. O cemu ova trabunja???? jel ta ikad vidjela kebab???? Koje mrtve masnoce i kebabu??? U kebabu je najbolje meso bez trunke masti!!! kao prilog moze biti kukuruz, razno povrce i nigdje ne pise da mora bitineki majoneza tipa umak! Stvarno se svaka susa samoproglasi nutricinisticom. FUJ! S ve za kebab, kebab ni za sto!:p

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije