Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Četvrtina 15-godišnjaka ima poteškoće s čitanjem: Zaostaju na razini dvanaestogodišnjaka

U današnje vrijeme mladi sve manje čitaju, a njihova sposobnost za čitanje se smanjuje.
27. veljače 2020. u 11:38 0 komentara 215 prikaza
Foto: shutterstock

Novo istraživanje pokazalo je da je četvrtini petnaestogodišnjaka razina čitanja kao kod dvanaestogodišnjaka pa čak i manja, što im uzrokuje poteškoće u školi, te u daljnjem obrazovanju i razvijanju. Oni će se mučiti s razumijevanjem pitanja postavljenih na engleskom jeziku, a imat će problema i s prirodnim znanostima, koje imaju sve više teksta.

Pogledajte koja su razmišljanja mladih u Hrvatskoj:

Istraživanje je provedeno na 370.000 osoba od petnaest godina, a promatrali su se njihovi rezultati na testu čitanja s razumijevanjem sa standardnom granicom znanja. Pokazalo se da čak 25 posto sudionika ima razinu čitanja manju nego dvanaestogodišnjaci, 20 posto ih ima manju nego jedanaestogodišnjaci, a njih deset posto ima manju nego devetogodišnjaci.

Također su pokazali da postoji razlika između dječaka i djevojčica. 53 posto djevojčica čita na nadprosječnoj razini, u usporedbi s 47 posto dječaka. Pokazalo se da je razumijevanje i razina čitanja važnija za matematiku, nego za predmete poput engleskog ili povijesti, zbog toga što moraju razumijeti određene matematičke izraze koje svojom razinom znanja ne shvaćaju.

Stručnjaci u istraživanju rekli su: "Postoji velika povezanost između sposobnosti čitanja i rezultata na testovima u svim predmetima, ne samo engleskom ili geografiji, nego i u prirodnim znanostima. Zbog velike potrebe čitanja u obrazovnom sustavu, većina petnaestogodišnjaka imat će problema u daljnjem školovanju", prenosi Daily Mail.

Saznajte čega su se Zagrepčani odrekli ove korizme:

Ovisnost o mobitelu Kliknemo na mobitel 2617 puta dnevno, a više od 70 posto Hrvata s njim i spava! Korisni savjeti Ovako uspješni ljudi završavaju svoj radni dan, a koje su vaše navike? Povećali potrošnju Znate li koji su ljudima omiljeni zvukovi i koliko Europljani godišnje troše na glazbu?
OTKRIVAMO GDJE JE ZAVRŠIO
Večernjakov urednik fotografije pronašao zlatni križ s katedrale
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.