Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izbjegavajte ih

Česte pogreške: Zbog ovih 8 stvari koje mnogi rade s usisavačem on se brže kvari!

Shutterstock
01.02.2023.
u 07:00

Nedovoljna briga oko dijelova usisavača i nesmotreno rukovanje, mogu ugroziti njegov životni vijek

Jedno od najučinkovitijih pomagala za održavanjem doma čistim, definitivno je usisavač. I dok možda mislite da sa svojim usisavačem radite sve kako treba, pitanje je je li doista tako, i ponašate li se primjereno prema njemu kako biste mu osigurali što dulji vijek? Ako niste sto posto sigurni, ovo je nekoliko stvari koje biste trebali izbjegavati raditi ako želite da usisavač radi besprijekorno još dugo vremena, piše Tom's guide

Ne može jednostavnije: Pošpricajte odjeću s ovim i više nećete morati glačati!

1/6

Ignorirate začepljenja

Svaki put kada koristite usisavač trebali biste provjeriti jesu li se dogodila manja ili veća začepljenja. Uklanjanje predmeta koji su se zaglavili ne samo da će osigurati bolju moć usisavanja, već će i produljiti životni vijek usisavaču. Ukoliko ne možete rukom ukloniti zaglavljenje nakupine, poslužite se držačem metle. Prohodnost dijelova usisavača možete provjeriti tako što ćete odvojiti crijevo i produžetak od usisavača i zatim pokušati kroz njih progurati novčić. Ako novčić prođe bez problema, put prašine do vrećice usisavača je prohodan.

Ne namatate crijevo usisavača

Ponekad se nakon napornog usisavanja lako razlijeniti i crijevo usisavača ostaviti nepospremljeno, često kao zamku za spoticanje ukućanima. Pospremajući crijevo možete spriječiti njegovo oštećenje, ali i mnoge neugodnosti.

Pokušavate usisati tvrde i velike predmete

Primamljivo je iskušati snagu svog usisavača dok se na tepihu smjestila manja kovanica ili kamenčić. Međutim, komadići mogu ozbiljno ošteti unutrašnjost usisavača ili uzrokovati začepljenje koje će poslije biti teško ukloniti. Kako biste izbjegli rizik, komadiće pokupite ručno. 

Usisavačem prelazite preko vode

Uobičajeni usisavači nisu predviđeni za usisavanje vode. Ako se nađete u iskušenju da usisavačem pređete preko, pa i nekoliko kapljica vode, imajte na umu da ovaj potez može poprilično naštetiti motoru vašeg usisavača, a i može uzrokovati priličan nered prilikom pražnjenja vrećice.

Usisavate s vrećicom koja je previše napunjena

Usisavanje s vrećicom koja je sasvim puna može drastično smanjiti performanse usisavača, ali i predstavljati rizik za pregrijavanje i kvar motora. Ako osjetite da vaš usisivač ne odrađuje posao kao inače, provjerite je li problem u vrećici i tako otklonite moguće neugodnosti.

Prelazite s usisavačem preko kabela

Iako su predviđeni da odolijevaju određenim vanjskim utjecajima, kablovi nisu tako sasvim otporni ukoliko prelazite preko njih usisavačem. Sila kojom usisavate prašinu s poda može oštetiti kabel, a s vremenom oni mogu postati nesigurnima za korištenje.

Zaboravljate na čišćenje filtera

Iako postoji više modela usisavača, čišćenje filtera je obavezno kod svakog od njih. Bez obzira bili spužvasti ili u obliku harmonike, filteri se trebaju čistiti prema uputama proizvođača. Ako često usisavate ili imate jako zaprljane podove, s vremena na vrijeme provjerite stanje svog filtera.

Koristite ga prečesto

Kako biste manje upotrebljavali usisavač, pokušajte shvatiti što najviše uzrokuje zaprljanje vaših podova. Primjerice, pokušajte usvojiti naviku ostavljanja obuće u ormariću predviđenom za to. Jesti bi bilo najboljem za stolom, a četkanje kućnih ljubimaca obavljati vani.  

Prestanite ih raditi: Greške zbog kojih čišćenje doma traje duže nego što bi trebalo:

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije