Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Čaša soka od cikle dnevno znatno snizuje krvni tlak

cikla
29.06.2010.
u 11:00

Znanstvenici su usporedili pacijente kojima su davali 250 ml soka od cikle dnevno i one koji su uzimali tablete s nitratom.

Pacijenti koji piju čašu soka od cikle dnevno imaju znatno niži krvni tlak 24 sata kasnije. Jarko crveni ciklin sok sadrži kemikaliju nitrat, koja dramatično snizuje krvni tlak, a time i rizik od srčanih bolesti. Otkrića su publicirana u Hypertensionu, časopisu American Heart Associationa. Istraživači iz londonskog William Harvey Research Institute usporedili su pacijente kojima su davali 250 ml soka od cikle dnevno i one koji su uzimati tablete s nitratom. Otkrili su da su obje metode imale podjednak učinak na smanjivanje krvnog tlaka.

Profesor Amrita Ahluwalia kaže:
- Dokazali smo da cikla i kapsule nitrata imaju podjednak učinak na snižavanje krvnog tlaka što navodi na zaključak da nitrat u cikli ima potencijal za reduciranje krvnog tlaka. Također smo utvrdili da je potrebna samo mala doza soka - 250 ml - koji ima pozitivan učinak na tlak. Što je veći krvni tlak na početku studije to je veći njegov pad uzrokovan nitratom. Već su prijašnje studije prije dvije godine pokazale da konzumiranje soka od cikle snizuje krvni tlak, a sada znamo i zašto.

Znanstvenici smatraju da se na ciklin sok sada može gledati kao na lijek.

Ključne riječi

Komentara 1

RE
returnofTito
13:57 29.06.2010.

Ako je ovdje rijec o nitratu NO3 onda je to obicna sol koju dnevno dodajemo hrani i u vecim kolicinama ne moze nikako snizavati tlak. naprotiv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije