Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Čak 70 posto računovođa ne bi mijenjalo svoj 'dosadni' posao, a oni su izmislili i žvakaće gume

Pri prvoj pomisli na računovođe, većina zamišlja osobe odjevene u stroga poslovna odijela koje vode poslovne knjige i rade u računovodstvu, uglavnom sjedeći za stolom pretrpanim papirima.
21. listopada 2019. u 10:05 1 komentara 1375 prikaza

Iz Top računovodstva servisa poručuju da je to možda malo dosadan i siv opis te tvrde da su računovođe zapravo zanimljivi i strastveni ljude te su u tom duhu pronašli deset zanimljivih činjenica o računovođama i računovodstvenoj profesiji. 

1. Žvakaću gumu izumio je upravo računovođa Walter Deimar 1928. godine radeći za Fleer Chewing Gum Co. Do izuma je došlo slučajno, dok je u slobodno vrijeme eksperimentirao s receptima za bazu žvakače gume. 

2. Računovođe su 'srušile' čikaškog kriminalnog šefa Al Caponea. Iako je bio uvjeran da je kriv za mnoga ubojstva, na kraju je uhićen i zatvoren za utaju poreza. 

3. FBI zapošljava više od 2 tisuće specijalnih agenata za računovodstvo. 

4. Mick Jagger, Robert Plant iz grupe Led Zeppelin i komičar Eddie Izzard, samo su neka od poznatih svjetskih imena koja su radila u računovodstvu prije nego što su ostvarili karijere showbusinessu.

5. Sv. Matej envađelist je zaštitnik računovođa, kao i knjigovođa, poreznika, brokera i bankara. 

6. Monty Python se često zabavljao kod računovođa. Mogući razlog za to je to da je njegov otac želio da on bude računovođa: trebao je početi raditi za Grace, Derbyshire, Todd Chartered Accountants u Bristolu. 

 | Autor :

7. Računovodstvo postoji već tisućljećima. Žetoni stari 7 tisuća godina, otkriveni su u drevnoj Mezopotamiji (današnji Irak, Turska i Sirija). Smatra se da su to najraniji dokumentirani zapisi o primljenim i razmijenjenim dobrima. 

8. Računovođe igraju važnu ulogu u dodjeli nagrade 'Oscar'. Svake godine od 1935. godine, tim računovođa provodi u prosjeku 1700 sati prije noći Oscara ručno brojeći glasove po svim kategorijama. 

9. Talijanski matematičar Luca Pacioli, smatra se ocem računovodstva. Objavio je prvu knjigu o dvostrukom računovodstvu 1494. Leonardo da Vinci bio je jedan od njegovih učenika. 

10. Riječ 'računovodstvo' dolazi od francuskog 'compter' što znači brojati ili bodovati. Ostali računovodstveni pojmovi izvedeni su iz latinkog, kao što je 'zaduženje' - 'duguje' i 'kredit' - 'potražuje. 

Iz Top računovodstvo servisa tvrde da mnogi računovođe istinski uživaju u svom radu i da je istraživanje koje je proveo Accountemps Limited pokazalo da je 70% računovođa nikada ne bi mijenjali profesiju, čak i da se mogu vratiti u prošlost pa dragi računovođe, sretan vam vaš dan!

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • samoborka:

    Da je računovodstvo dosadan posso mogu misliti jedino osobe koje o njemu nemaju veze. Računovodstvo (ne računam kvazi računovodstvo po bolnicama, školama, vrtićima, nego u firmama) je itekako dinamičan, vrlo odgovoran, iscrpljujuć, zahtjevan posao koji zahtjeva puno znanja (nasuprot krivoj ... prikaži još! percepciji o "robotskim tipkalima") kojeg masu puta prokuneš i poželiš radije tovariti sijeno u miru i bez stresa, a s druge te strane zaokupi i intrigira. Dobar računovodja zlata vrijedi firmi, a loš ju lako pokopa. Na žalost, to je jedan vrlo potcijenjen posao i vrlo često premizerno plaćen s obzirom na količinu rada, truda i odgovornosti koje iziskuje.