Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RESTRIKTIVNE MJERE

Britanija uvodi zabranu korištenja solarija za maloljetnike

solarij
Arhiv VL
14.11.2009.
u 12:37

Odluke o restriktivnim mjerama donesene su nakon što su istraživanja pokatala kako je uporeba soalrija prije 35 godine povezana sa povećanjem rizika od pojave raka kože za čak 75 posto.

Preko 40 posto tinejdžera u Britaniji podliježe riziku od raka zbog korištenja solarija, otkrila je studija koju je financirala britanska vlada.

Među ostalim je otkriveno kako šest posto djece između 11 i 17 godina koristi solarij, dok u nekim dijelovima zemlje 40 posto njih ide na sunčanje barem jednom tjedno.

Navedeno je otkriće dovelo do toga da Udruga za istraživanje raka zatraži zabranu korištenja solarija za mlađe od 18 godina, objavljuju britanski mediji. Kako prenosi BBC, Škotska je upravo provela takav zakon koji stupa na snagu početkom prosinca. Njime se čak ograničava i upotreba solarija za odrasle, a najavljene su i konzultacije sa Sjevernom Irskom kako bi se slične mjere uvele i tamo.

Odluke o restriktivnim mjerama donesene su nakon što su istraživanja pokatala kako je uporeba soalrija prije 35 godine povezana sa povećanjem rizika od pojave raka kože za čak 75 posto.

Ranije ove godine i Međunarodna agencija za istraživanje raka je naglasila kako su sve njihove studije pokazale da se solarij po prvi puta koristi prije 18 godine, u prosjeku s nekih 14 godina. Najčešće ih koriste djevojke, starije grupe i oni koji žive u siromašnijim zajednicama.

- Kada bi djeca imala tako slobodan pristup cigaretama većina bi se roditelja zgrozila, a nema razloga da se solariji po tom pitanju tretiraju drugačije, posebno kada znamo kako dugoročno djelovanje mogu imati, izjavila je Nina Goad iz britanskog Udruženja dermatologa.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije