Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odgovori na česta pitanja

Brijanje ili depiliranje? Stručnjakinja otkriva kako što bolje ukloniti dlačice kod kuće

shutterstock
12.05.2020.
u 07:00

Iako su se saloni otvorili, termin je teško dobiti iz jednostavnog razloga - svi su požurili na uljepšavanje. Zato neki i dalje biraju 'sam svoj majstor' tehniku i većinu stvari obavljaju sami kod kuće.

Čupanje obrva, trajni lak, farbanje izrasta... Neko vrijeme bili smo prisiljeni sve te stvari raditi sami, a čini se kako mnogi i dalje biraju tu opciju jer ne mogu dobiti termin u salonu ili se još uvijek ne žele izlagati riziku i zarazi. 

Još jedna stvar koju su žene obavljale u salonu je uklanjanje dlačica, a kozmetičarka Charlotte Connoley otkriva odgovore na najčešća pitanja o depiliranju i brijanju, za MSN.

Koliko često se treba brijati?
Sve ovisi o tome koliko brzo vam rastu dlačice, koje područje želite brijati, genetika... Uglavnom, navike brijanja su kod svakoga drugačije. Nekima je dlaka deblja i raste brže, pa se moraju brijati češće. Noge i pazuhe možete brijati svaka tri dana, ako volite da su potpuno glatki, ali imajte na umu da dlake na pazuhu mogu rasti puno brže nego na nogama. Dokle god koristite oštri žilet i dobre proizvode za njegu kože, možete se brijati čim vidite malo dlačica. 

Sapun ili pjena za brijanje?
Korištenje pjene daje puno bolje rezultate nego korištenje sapuna. Mnogi sapuni mogu isušiti i iziritirati kožu. Pjena sadrži sastojke za hidrataciju i hrani kožu kako bi ostala mekana i glatka. 

Brijanje 'na suho'? Jedno veliko ne!
Brijanje na suho loša je ideja. Žilet iritira kožu, a može doći i do urastanja dlačica. Mokre dlake briju se lakše, a topla voda otvara pore i samo brijanje je puno ugodnije.

Koliko često treba mijenjati britvicu?
Promijenite je onda kada vam koža postane gruba nakon brijanja - to znači da britvica vuče dlake, umjesto da ih reže.

Hoće li od brijanja izrasti deblje dlake?
Ne, brijanje neće učiniti vaše dlake debljim. Samo genetika utječe na debljinu i brzinu rasta dlake. 

Kako skinuti trajni lak kod kuće, pogledajte u videu:

Ako ste ipak veći obožavatelj depiliranja, Charlotte ima i za to savjete.

Što sve treba napraviti prije depiliranja?
Prvo pripremite kožu, znači neka nema nikakvih iritacija. Onda napravite piling 24 sata prije kako biste uklonili mrtve stanice kože. 

Koliko trebaju biti dugačke dlake?
Što je duža dlaka, to je manje bolno kada ih uklanjate. Ne bi trebale biti jako kratke jer vosak neće doprijeti do korijena, 4-5 milimetara je idealna duljina.

Je li depiliranje šećernom pastom manje bolno?
Može biti manje bolno za one s osjetljivom kožom jer sadrži prirodne sastojke koji se 'hvataju' za dlaku, ne za kožu. 

Koliko često se treba depilirati?
Svakih 4 do 6 tjedana je skroz uredu, ali sve naravno ovisi o debljini dlake i o tome koliko vam brzo rastu. 

Mogu li se koristiti proizvodi za samotamnjenje nakon depiliranja?
Da, proizvodi za samotamnjenje bi se i trebali nanositi tek nakon depiliranja, točnije 48 sati nakon. 

Ako depiliram lice, koliko trebam pričekati prije nanošenja krema i šminke?
Najbolje bi bilo pričekati 24 sata prije nanošenja šminke kako bi se koža oporavila.

Kako njegovati kožu nakon depiliranja?
Koristite prirodne losione bez parfema kako biste smirili kožu, a izbjegavajte sunčanje, saune, vruće kupke i plivanje kako se koža ne bi iritirala. Dezodorans, samotamnjenje i šminku nanosite tek idućeg dana.

Može li se depilirati bikini zona samostalno?
Da, to je zapravo najbolji način uklanjanja dlaka jer ih uklanja iz korijena, pa je potrebno više vremena da opet izrastu, pa je bikini zonu baš zato bolje depilirati nego brijati. Koža je na tom području također osjetljivija, a brijanje je može jako iritirati, uzrokovati osip i urasle dlačice. Tehnika je ključ - trebate raditi brze pokrete prema gore umjesto laganih, sporih, prema van.

Koji su savjeti za manje bolnu depilaciju?
Topli tuš ili kupka prije depiliranja otvara pore, što smanjuje bol kod uklanjanja dlaka. Također, koža je osjetljivija u vrijeme mjesečnice i mijenja se razina hormona, pa je bol jača. Neka dlačice budu dovoljno duge i morate imati dobre pokrete - brze i nagle. To su neki trikovi koji pomažu da uklanjanje manje boli.

Za one koji vole korištenje krema za uklanjanje dlaka, evo također nekoliko savjeta.

Kada je bolje koristiti kremu?
Odabir tehnike uklanjanja dlačica je na vama. Kreme su najbrži način, a i dobre su za teško dostupna mjesta. Obavezno prvo nanesite kremu na mali dio tijela kako biste bili sigurni da nemate alergiju.

Je li efekt korištenja krema isti kao brijanje žiletom?
Sve metode uklanjaju dobro dlake, samo ovisi koliko često se želite brijati - rezultat depiliranja je dugotrajniji od brijanja i krema. 

Komentara 1

Avatar BettyFH85
BettyFH85
01:48 14.05.2020.

w​w︅︆​w​.​​l​​​o︅︆​v​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​ub

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije