Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Bonsai: Male tajne uzgoja i održavanja mini-drveća

Bonsai se može držati bilo gdje: na prozoru, na balkonu, na trijemu, u dvorištu, u vrtu...
20. rujna 2013. u 09:00 0 komentara 18957 prikaza
bonsai (1)
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Bonsai, drevna japanska vještina uzgoja drveća u posudi, veličanstveni je spoj umjetnosti, vještine i prednosti. Tisućljetna tradicija uzgoja bonasia drvaca, koja je Europi postala poznata tek početkom 20. stoljeća, i dalje se na našim prostorima doživljava na određen, pomalo mističan način. S razlogom.

Fascinira fuzija kiparstva i hortikulture koja izrađa minijaturna stabla koji mnogi smatraju umjetnošću. Živućom umjetnošću koja s godinama dobiva na cijeni. Poznato je da neki stogodišnji primjerci bonasia izazivaju veliko zanimanje i astronomske cijene. Naravno, ovakvi primjerci su prava rijetkost.

Što je potrebno za bavljenje bonsaijem?

U biti, uzgoj bonsai drvaca sasvim je jednostavan hobi, koji ponajviše zahtjeva strpljenje, ljubav i predanost. Ako vas zanima ovaj jedinstven način uzgoja drveća, mnoštvo kvalitetne literature možete pronaći na Internetu, a u Zagrebu, Splitu i Rijeci djeluju i klubovi (udruge) gdje možete naučiti i vidjeti mnoge tajne uzgoja i održavanja bonsai drvaca. Ponajprije, u bonsai se može oblikovati bilo koje drvo. Ako ste početnik, nije potrebno kupovati skupa drvca u rasadnicima, drvo možete čak i sami iskopati ili se odlučiti za neki od već oblikovanih bonsai drvaca koje možete pronaći u većini shopping centara.

Bonsai se može držati bilo gdje: na prozoru, na balkonu, na trijemu, u dvorištu, u vrtu. Jedino mjesto gdje se bonsai ne može držati je u zatvorenoj prostoriji. Bonsai mora stalno biti na svježem zraku, u zatvoren prostor ga možemo unijeti maksimalno 2-3 dana.

Ljepota i užitak stvaranja

Veliku pažnju potrebno je obratiti pri odabiru posude jer ljepota bonasia je u cjelini biljke i posuda koje su često, i sama prava umjetnička djela. Posuda treba isticati ljepotu drveta a ne odvlačiti pažnju promatrača. Uglavnom su od keramike ili drveta, neupadljivih boja i ravnog i plitkog dizajna, osim za kaskadni oblik stabla kada su visoke i uske.

Što se tiče alata za hobističko bavljenje bonsaijem, on je lako je dostupan i jeftin, te ga možete nabaviti u svakom centru za gradnju i uređenje doma. Kliješta, male grablje i žica su osnovni alat za uzgoj i održavanje bonasia. Grane se podrezuju škarama pa ožičavanjem usmjeravaju prema željenom obliku. Nabavite li biljku kojoj odgovaraju uvjeti koje imate, održavanje je jednostavno: redovito zalijevati (obično nešto češće nego sobno bilje), gnojiti (gnojivom koje odgovara i za velike primjerke iste vrste), te povremeno orezivati, piše Wish.hr.

Gorenje WaveActive
ONI RADE DOK SE VI ODMARATE
Kako život učiniti jednostavnijim?

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.