Naslovnica Lifestyle

Bio je u ratu u Bosni pa ocjenjuje najbolju vojsku: Britanci ne riskiraju, Talijani nepripremljeni

Bivši njemački vojni padobranac rangirao je europske vojnike, od najgorih prema najboljima. Prvo mjesto zauzeli su Francuzi.
15. ožujka 2019. u 13:45 7 komentara 6043 prikaza
Foto: Shutterstock

Roland Bartezko bivši je njemački vojni padobranac, bio je u Hrvatskom vijeću obrane i Oslobodilačkoj vojsci Kosova, a na društvenoj mreži Quora odgovorio je na pitanje "Koja europska nacija ima najbolje vojnike?"

Na Quori ima više od 34 tisuće pratitelja, a njegovi su odgovori pregledani više od 50 milijuna puta. Danas živi na Kosovu, gdje je poznat kao Shaban i radi kao odvjetnik te piše članke o tome što je radio u vojsci. 

hrvatska "ajde, guglaj!" "Mi smo na planeti Zemlja": Pitao gdje je Hrvatska, pa mu očitali bukvicu

Borio sam se s vojnicima iz različitih europskih zemalja za hrvatske snage u Bosni. Gotovo svi momci služili su u vojsci za svoju domovinu pa sam, prema tome kako su se ponašali na bojištu, mogao vidjeti koliko su ih zemlje pripremile za borbu. 

Ovo je moja osobna lista, rangirano od najgorih do najboljih:

Talijani

Nažalost, svi talijanski dragovoljci u Bosni jednostavno nisu bili dobri. Oni su odlični dečki, dobro kuhaju i sjajni su za opijanje, ali na bojištu totalno su nepripremljeni. 

Skandinavci

U Bosni je postojao tzv. Vikinški vod koji je u svojim redovima imao dobrovoljce iz Švedske, Finske i Norveške. Nakon prve akcije, većina vojnika vratila se doma, a ostalo je tek nekoliko vojnika koji su integrirani u druge hrvatske terenske postrojbe. 

Istočnoeuropljani

Poljaci, Česi i Mađari bili su solidni vojnici kojima se uvijek moglo vjerovati. Posebno mi se svidjela njihova disciplina na prvoj crti – bili su jako snažni, fizički spremni i nikad nisu paničarili. 

Sličnosti i razlike Hrvatima srpski zvuči veselo, srčano i rustikalno, a Srbi hrvatski čuju ovako

Nijemci, Austrijanci i Švicarci

Oni su istodobno bili najbolji i najgori vojnici. Nijedan strani dobrovoljni kontingent tijekom rata u Bosni nije izgubio toliko boraca koliko Nijemci. Bili su neustrašivi, ali imali su nekih problema s disciplinom. Na ratištu im se moglo potpuno vjerovati, no bilo je bolje kloniti ih se u vojarni ili tijekom treninga. 

Britanci

Jako su slični Nijemcima. Bili su odlični ratnici i mnogi od njih služili su u najboljim pukovništvima britanske vojske. Vrlo su dobri u borbi, mnogo vještiji od drugih vojnika, ali nisu spremni za rizik, kao što su, primjerice, Nijemci. Bili su oprezniji, a to je u borbi dobro. 

nevjerojatno Američke perilice peru odjeću samo 25 minuta, a iznenadit će vas zašto je to tako

Francuzi

Svi francuski vojnici s kojima sam služio bili su izvanredni. Dok su većina ostalih stranih dobrovoljaca bili klinci avanturističkog duha koji su tražili uzbuđenje, Francuzi su ozbiljno shvatili rat. Dugoročno su bili u njemu, do smrti ili do kraja rata, a upravo ih je ta upornost učinila najboljim vojnicima za borbu. 

 

Dobi.hr
BUDUĆNOST U VAŠEM DOMU
Juraj Križanić: „Danas svi mogu unaprijediti i automatizirati kućanstvo postepenom ugradnjom pametnih uređaja koji štede energiju, vrijeme i novac”
 • zagabria2:

  Nije spominjao Hrvate,mi smo izunad svih njih

 • Avatar Musashi
  Musashi:

  To su zapadni vojni stručnjaci radili i 1990.g. za prostor bivše yu, pa su fulali. ;)

 • biga22:

  Taj je od neceg pobjegao..i sad zivi na Kosovu..u plemenskoj zajednici..