Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Hrvatima srpski zvuči veselo, srčano i rustikalno, a Srbi hrvatski čuju ovako

Korisnik društvene mreže Quora, Louis Stevanovic, postavio je zanimljivo pitanje vezano uz hrvatski i srpski jezik, odnosno, koliko Hrvati razumiju srpski jezik i obrnuto.
12. ožujka 2019. u 14:30 194 komentara 92315 prikaza

Luka Trkanjec, korisnik popularne mreže, dao je ovaj odgovor: 

Razlike između hrvatskog i srpskog jezika su otprilike na razini razlika između britanskog i australskog engleskog jezika. 

Smatra se da Hrvatima srpski zvuči veselo, srčano i rustikalno, dok Srbima hrvatski zvuči otmjenije, pristojnije, čak i romantično. To često može dovesti do smiješnih situacija. 

U leksiku ima dosta razlika (primjerice, susjed/komšija, tisuća/hiljada, domovina/otadžbina), no narodi međusobno dobro razumiju i ove riječi. 

Jezik signali Kakve je boje vaš jezik? Evo što to govori o vašem zdravlju Urnebesno! Beogradski bračni par morali su prekinuti nakon 30 minuta svađe na TV-u

Stranac koji uči jedan ili drugi od ova dva jezika će svakako razumijeti oba, ali odmah će se "čuti" koji je naučio. Ove su suptilne razlike takve da čak niti mi, izvorni govornici, ne možemo "fejkati" govor svojih susjeda bez da neko vrijeme živimo ondje i uhvatimo žargon i naglasak, odmah ćemo zapravo biti uhvaćeni. 

Kada je riječ o pismu, tu ipak ima više razlika jer Srbi koriste ćirilicu, a Hrvati latinicu. Mlađi Hrvati ćirilicu gotovo uopće ne poznaju, dok su generacije koje su se školovale za vrijeme Jugoslavije ćirilicu naučile u osnovnoj školi. 

Pogledajte što kumice na Dolcu kažu o Danu žena:

ogulin
plaća je od 4800 do 7000 kuna
Gradi se najveća tvornica drvenih podova na svijetu: Na raspolaganju nam je 300 radnika, trebamo ih još
INA
INA
Razvijaju solarne elektrane, a planiraju i proizvodnju vodika kao pogonskog goriva
  • kompakt:

    Hrvatima srpski zvuči tužno, neprijateljski, nazadno. To smo imali iskustva zadnjih100 godina. Nikad više tog zla i laži u Hrvatskoj.

  • ban:

    literarni crnogorski je hrvatskom slicniji nego li srpski.

  • lighthouse:

    Ne mogu vjerovati, nisam čuo veću glupost....rustikalno......, hahaha.....