Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CIKLOTURIZAM

Biciklom uz skrivene bisere Plitvica – 
Crnu i Bijelu rijeku

PLITVICKE DOLINE.HR
Foto: PLITVICKE DOLINE.HR
1/2
10.06.2019.
u 07:00

U otkrivanje skrivenih dijelova Plitvičkih jezera možete krenuti iz Rakovice ili Korenice. Na putu će vam “smetati” guste mirisne šume

Više od stotinu kilometara različitih biciklističkih ruta, od teških makadamskih putova savršenih za brdski biciklizam do ipak nešto pristupačnijih asfaltiranih cesta pogodnijih za obiteljske izlete, smjestilo se u okolici Plitvičkih jezera. Ako je biciklizam vaš način opuštanja u istraživanju prirode, jednog od najljepših dijelova Hrvatske proći ćete kroz krajobrazno iznimno lijepe i zanimljive lokalne ceste, dotičući vrijednu kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu u kombinaciji s povremenom usputnom ugostiteljskom ponudom. Na putu će vam “smetati” jedino guste mirisne šume, pitoreskni brežuljci, sela očuvane ljepote, jedinstveni vidikovci...

Start iz centra

Iako biciklizam nije dopuštena aktivnost na području samog Nacionalnog parka Plitvice, u avanturu možete krenuti iz Rakovice, mjestašca smještenog uz samu granicu parka kroz koji prolazi glavna magistralna prometnica od Zagreba preko Karlovca i Plitvičkih jezera do Jadranskog mora.

Prva i jedna od manje zahtjevnih ruta jest ona “Rakovica – Oštarski Stanovi – Rakovičko Selište” koja počinje u centru Rakovice te se nogostupom D1 vozi do skretanja u selo Oštarski Stanovi. Nakon prolaska kroz Oštarske Stanove, kod Turističkog centra Marko, prelazi se u D1 te se poljskim putom, asfaltom i makadamom kroz Rakovičko Selište stiže natrag u Rakovicu. Na drugu rutu “Rakovica – Grabovac Drežnički – Stara Kršlja“, koja također kreće iz centra Rakovice te se asfaltiranom cestom produžuje prema Grabovcu Drežničkom, nemojte kretati bez dobrog brdskog bicikla jer se kod skretanja za selo Stara Kršlja put nastavlja makadamom i šumskim stazama. Najteži je dio puta gotov kada se dočepate Stare Kršlje, iz koje ćete onda relativno lagano natrag do Rakovice dopedalirati po asfaltu. Najteža ruta “Rakovica – Jelov Klanac – Selište Drežničko – Čatrnja – Drežnik Grad – Lipovača – Grabovac – Brajdić Selo” dugačka je četrdesetak kilometara, a preporučuje se isključivo onima u dobroj fizičkoj kondiciji. Put ćete započeti usponom iz centra Rakovice prema crkvi sv. Jelene, a skretanjem ulijevo nastavit ćete prema Jelovom Klancu. Iz Jelova Klanca brdskom stazom, što je najteži dio puta, stižete do Selišta Drežničkog, odakle se nogostupom uz D1 vozi do sela Čatrnja. Nakon prolaska kroz selo vozi se makadamskom poučnom stazom do Starog grada Drežnika. Od starog grada se vozi kroz centar Drežnik Grada, gdje se skreće desno prema Lipovači te prema Baraćevim špiljama. Slijedi povratak od špilja prema Lipovači i Grabovcu Drežničkom. Iz Grabovca Drežničkog makadamskim putem dovest ćete se do Grabovaca te potom nastaviti kroz Brajdić Selo, odakle se ruta spušta natrag u centar Rakovice.

Foto: PLITVICKE DOLINE.HR

Spust po pastirskom putu

Osim iz Rakovice, u otkrivanje skrivenih dijelova Plitvičkih jezera možete krenuti i iz Korenice. Put Plitvica dugačka je biciklistička ruta iz tog grada do gornjih plitvičkih jezera koja prolazi uz skrivene bisere Plitvica – Crnu i Bijelu rijeku. Biciklistička ruta po Koreničkom polju prati rječicu Maticu sve do njezina ponora, a zatim se penje na vidikovac s kojega se pruža prekrasan pogled na Koreničko polje s jedne i Bjelopolje s druge strane te planine Mrsinj i Plješevica. Ruta oko Mrsinja prolazi uz vrelo Matice te poljima i pašnjacima koji okružuju Mrsinj. Vozi se kroz tipičan lički ambijent u kojemu se smjenjuju šume i prostrani pašnjaci. Ruta po obroncima Ličke Plješevice na mjestima se penje do tisuću metara nadmorske visine, a s nje se prostiru prekrasni vidici na Koreničko polje i Bjelopolje te vrh Plješevice. Na kraju se možete odvesti po obroncima Mrsinja i spustiti se po starom pastirskom putu prošaranom zemljom i kamenjem u Koreničko polje.

Sadržaj je nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije