Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Bez šavova: Izumljeno kirurško ljepilo koje djeluje za 60 sekundi

Korištenjem kirurškog ljepila, rane se zatvarju u samo 60 sekundi bez zaustavljanja prirodnog širenja i opuštanja organa ili kože na koju se primjenjuje
13. listopada 2017. u 11:44 2 komentara 827 prikaza
Kirurško ljepilo
Foto: University of Sidney

Znanstvenici su razvili elastično kirurško ljepilo koje bi moglo transformirati hitne tretmane zatvaranjem kritičnih rana na koži ili organima, a bez potrebe za spojnicama ili šavovima. Gel se temelji na hibridnom elastičnom proteinu, zbog čijih je kratica nazvan MeTro, a može se nanositi na unutarnje i vanjske rane što bi u hitnim situacijama zaista moglo spasiti mnoge živote.

tumor Veliki pothvat Pacijentici u Vinogradskoj odstranili tumor veličine lopte: 'Nemojte čekati!'

Ovo kirurško ljepilo kreirao je Nasim Annabi sa Sveučilišta Northeastern u Bostonu uz suradnju međunarodnog tima znanstvenika sa Sveučilišta u Sydneyu i Harvarda, piše New York Daily. 

Korištenjem kirurškog ljepila, rane se zatvarju u samo 60 sekundi bez zaustavljanja prirodnog širenja i opuštanja organa ili kože na koju se primjenjuje. Za sada su pokusi bili ograničeni na životinjama, no radi se na ljudskim testiranjima, a dosadašnji rezultati su obećavajući. Izum je uspješno testiran na arterijama i plućima glodavaca te plućima svinja.

“Ljepota MeTro ljepila je da, čim dođe u dodir s tkivnim površinama, postojano se učvršćuje”, pojasnio je Nasim Annabi. Nakon nanošenja tretira se ultraljubičastim svjetlom kako bi se spoj osigurao.

Zahvaljujući razgrađujućem enzimu ugrađenom u ljepilo, ono se može modificirati da traje točno određeno vrijeme (sati ili mjeseci), ovisno o vrsti ozljede. U hitnim situacijama gdje je brzina odlučujuća MeTro bi mogao napraviti veliku razliku u zatvaranju rana. Zapravo radi poput silikona kojeg koristite na pločicama u kuhinji ili kupaonici, pojašnio je Annabi čiji su rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Science Translational Medicine.

“Kada gledate MeTro, možete vidjeti da djeluje kao tekućina, popunjavajući praznine tako da se prilagođava obliku rane”, rekao je jedan od znanstvenika, Anthony Weiss, sa Sveučilišta u Sydneyu. “Potencijalne uporabe ovoga su bitne – od liječenja ozbiljnih unutarnjih rana na hitnim mjestima kao što su prometne nesreće i ratne zone, kao i poboljšanje bolničkih operacija, a razgradi se bez ostavljanja ikakvih toksičnih ostataka u tijelu. "

Annabi vjeruje kako bi se ovaj gel mogao naći u bolnicama kroz tri do pet godina. 

Marijan Klarica Intervju Medicina bez etičnosti više ne bi bila medicina, nego znanje koje bi se moglo zlorabiti Nobelova nagrada za medicinu, Jeffrey C. Hall, Michael Rosbash, Michael W. Young UNUTARNJI SAT Nobelova nagradu za medicinu Amerikancima za tajne biološkog ritma CT snimka liječnici u čudu Nije mogao mokriti, a onda se liječnici šokirali kad su vidjeli zbog čega
Najopasnija zanimanja
RIZIČNI POSLOVI
Najopasnija zanimanja: „Bauštelci“, vatrogasci i medicinsko osoblje među najrizičnijima su u Hrvatskoj

A1 izdvaja za Vas