Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Roditeljstvo

Bebe manje kilaže bit će sklonije depresiji u budućnosti

majka
10.04.2010.
u 10:00

Djevojčice koje su pri rođenju imale manje od 2,5 kilograma više su padale u depresiju u dobi od 13 do 16 godina od njihovih vršnjakinja koje su rođene s normalnom težinom.

Bebe rođene s malo kilograma sklonije su obolijevanju od depresije u budućnosti, pokazala je nova američka studija. Djevojčice koje su pri rođenju imale manje od 2,5 kilograma više su padale u depresiju u dobi od 13 do 16 godina od njihovih vršnjakinja koje su rođene s normalnom težinom.

U istraživanju je sudjelovalo 1400 djece stare od devet do 16 godina. Od ispitanih djevojčica 5,7 posto je pri rođenju imalo manje od 2,5 kilograma, a 38 posto njih je iskusilo depresiju od trinaeste do šesnaeste godine. Od djevojčica, koje su rođene s normalnom težinom, samo njih osam posto je doživjelo depresiju. U prosjeku oko 23,5 posto tinejdžerica, koje su imale manjak kilograma pri rođenju, godišnje bude depresivno, a samo 3,4 posto onih koje su rođene s normalnom kilažom. Samo 4,9 posto dječaka, rođenih s manjkom kilograma, iskusilo je isti problem.

Niska težina nije povezana s rizikom od bilo kojeg drugo psihijatrijskog stanja, uključujući anksiozne proremećaje niti kod jednog spola. Znanstvenici pretpostavljaju da razlog leži u promjenama koje se događaju bebama pri izlasku iz maternice. No, mogući su i drugi socijalni razlozi, npr. siromaštvo zbog čega majka ne jede puno, depresivna majka, koja u velikom broju slučajeva puši cigarete i pije alkohol.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije