Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antipušački zakon

Bavarci će na referendumu odlučivati o zabrani pušenja

cigareta
AFP
20.12.2009.
u 08:00

Za referendum su lobirali Zeleni i socijaldemokrati, a sakupljeno je 1,3 milijuna potpisa. Bavarska je imala jedan od najstrožih zakona o pušenju, ali je on ublažen početkom godine

Bavarci će sljedeće godine na referendumu moći odlučiti hoće li se ponovno uvesti zabrana pušenja u barovima i pivskim šatorima. Kako prenose portali, Bavarska je imala jedan od najstrožih zakona o pušenju u Njemačkoj, ali je on ublažen početkom ove godine. Sada je pušenje dopušteno u pivskim šatorima i barovima s jednom prostorijom veličine do 75 metara četvornih. Za referendum su lobirali Zeleni i socijaldemokrati, koji žele povratak stroge zabrane pušenja u svim zatvorenim prostorima, a skupljeno je 1,3 milijuna potpisa.

“Broj sakupljenih potpisa jasan je signal bavarskoj vladi”, rekao je organizator Sebastian Frankenberger. Ukoliko vlada do travnja sljedeće godine ne udovolji zahtjevima nepušača, što se prema procjeni analitičara neće dogoditi, najkasnije do sredine sljedeće godine Bavarci s pravom glasa bit će pozvani na referendum.

 

 

Nepušači žele ukinuti i mogućnost pretvaranja ugostiteljskih objekata u pušačke klubove kako to predviđa prvobitni zakon o zabrani pušenja. Bavarska vlada odbija sama uvesti promjene nego se poziva na ishod referenduma. “Neka narod odluči”, rekao je bavarski ministar zdravstva Markus Söder (CSU). No njegov koalicijski partner iz Liberalno demokratske stranke (FDP) Andreas Fischer smatra da bi potpuna zabrana bila pogrešno rješenje.

 

 

“Potpuna zabrana bila bi korak prema zemlji zabrana”, rekao je Fischer.

 

Iako je referendum u Njemačkoj više iznimka nego pravilo, u Bavarskoj su građani već više puta njime mijenjali postojeće zakone. Odluka građana Bavarske mogla bi utjecti i na ostatak zemlje gdje se još uvijek, od pokrajine do pokrajine, zakon o zabrani pušenja tumači na različite načine. Načelno međutim vrijedi pravilo po kojem je pušenje u ugostiteljskim objektima dozvoljeno ukoliko postoji zaseban pušački prostor i ako se u tim prostorijama ne poslužuje hrana.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije