Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi trend

Europljani putuju u Ameriku kako bi odabrali spol djetetu

bebe
Foto: Thinkstock
19.08.2014.
u 11:32

Analizom kromosoma blastomere iz zametka može se prepoznati spol, ali i neke abnormalnosti regulativa osim u slučaju nasljednih bolesti zakon zabranjuje biranje spola

Balansiranje obitelji uvriježen je naziv za namjeran čin roditelja koji prije trudnoće doslovno biraju spol svoga djeteta. Zahvat je ilegalan u mnogim zemljama, ali i rastući trend za čiju realizaciju parovi iz, primjerice, Velike Britanije i Australije putuju u Ameriku, ali i na Cipar. U tim zemljama plaćaju tisuće dolara kako bi se podvrgnuli umjetnoj oplodnji te odabrali željeni spol djeteta. Britanski su mediji prenijeli primjere roditelja koji se odlučuju na taj potez iz kulturoloških razloga, drugi jer bi nakon kćeri htjeli sina ili obratno, pojedini i bez tako objašnjivog razloga, jednostavno zbog sklonosti i želje za djetetom konkretnog spola.

Nasljedni rizik

Odabrati spol djeteta u Hrvatskoj je zakonski zabranjeno, osim kad je riječ o nasljednoj bolesti vezanoj za spol.

– Tad je indicirana preimplantacijska genetska dijagnostika te se odabiru zdravi zameci za prijenos u maternicu. Tijekom izvantjelesne oplodnje zametak 3. dan ima 4-8 stanica blastomera koje su pluripotentne, odnosno iz njih se mogu razviti bilo koji dijelovi organizma ili posteljice. Stoga se vađenjem jedne blastomere iz zametka neće ugroziti rođenje zdravog djeteta. Analizom kromosoma iz te stanice saznaje se kariogram. Osim spola, mogu se prepoznati i abnormalnosti poput Downova, Edwardsova ili Patau sindroma. Jednako tako mogu se analizirati i pojedini geni koji u roditelja mogu nositi rizik za nastanak nekih nasljednih bolesti poput hemofilije, cistične fibroze, talasemije i sl. Prvo dijete ovom metodom je rođeno 1989. godine – objašnjava prof. dr. sc. Hrvoje Vrčić, voditelj odjela medicinske oplodnje Zavoda za humanu reprodukciju Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb koji se u praksi susreo s roditeljima koji bi htjeli odrediti spol svojeg budućeg djeteta. Osim u spomenutom slučaju nasljednih bolesti vezanih za spol, Zakon o medicinski pomognutoj oplodnji biranje spola djeteta zabranjuje te se o tom pitanju u Hrvatskoj ne pripremaju nikakve izmjene, napominje prof. Vrčić. Na drugom kraju svijeta, u kalifornijskoj klinici HRC, već se organiziraju godišnja okupljanja "djece odabrana spola" i tamošnjih liječnika koji su to njihovim roditeljima omogućili.

Reproduktivna sloboda

Klinika zainteresiranim roditeljima organizira putovanje, na njihovoj su stranici dostupni i savjeti kako se nositi u trudnoći s djetetom "krivog" spola, ali i podaci o njihovoj 99,99-postotnoj uspješnosti selekcije spola. Nikakve dvojbe ne postavljaju, štoviše, zalažu se za reproduktivnu slobodu. No dugoročne su posljedice takva ponašanja, smatra prof. Vrčić, konzumerizam i odstupanje od prirodnih zakonitosti.

Nije dobro kad bračni par želi imati ili dobiti dijete kao da se radi o odlasku u kupnju. Roditelji želimo postati iz ljubavi i želje za stvaranjem obitelji. Nažalost, neki parovi to mogu ostvariti samo uz pomoć liječnika i embriologa i to im pravo treba osigurati. Posljedice trenda odabira spola djeteta dovodi do nepotrebnih postupaka medicinski pomognute oplodnje i stvaranja neželjenih zametaka samo zato što nisu željenog spola. Zamislite sebe ili mene da smo u tekućem dušiku pohranjeni samo zbog toga jer nismo određenog spola i zato nemamo šansu da se rodimo. To ne bih nikome preporučio ili radio – zaključio je prof. Vrčić.

>>Muškarci i žene više nisu potrebni za reprodukciju

>>Kroz dvije godine bit će moguće da dijete ima - 3 biološka roditelja

Komentara 1

LU
lukarak
11:49 19.08.2014.

Dokle god se ne vidi nekakva teznja samo jednom spolu, nema neke velike stete od ovog, pa nema smisla da je zabranjeno. Bolje i tako nego pobacaj ili napustanje djeteta krivog spola, sto se srecom ne dogadja cesto u zapadnom svijetu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije