Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Azerbajdžan

Baku – kaspijska metropola spoj je tradicije i modernog, istoka i zapada

Privatna arhiva
26.10.2021.
u 16:30

Naš novinar bio je u povijesnoj jezgri Bakua prepunoj malih dućana s mjesnim poslasticama i rukotvorinama u kojoj se najbolje oslikava kultura Azerbajdžana jer se ona potpuno razlikuje od blještavosti prijestolnice sada već čuvene po visokim neboderima i drugim arhitektonski modernim građevinama

Na letu iz Istanbula u glavni grad Azerbajdžana Baku, za razliku od početka godine kada sam ga posljednji put posjetio i letio u avionu punom Azerbajdžanaca, sada je bilo više stranaca, unatoč tome što su neki dijelovi svijeta ponovno u strogom lockdownu. Azerbajdžanci su jako oprezni i nema ulaska u zemlju bez važećeg negativnog PCR-a, bez obzira na to jeste li cijepljeni i imate li COVID potvrdu. Turizam se vratio u područje Kavkaza, pa i u zemlju u kojoj se isprepleću kulture istoka i zapada. Azerbajdžan je za turiste pravi raj i mjesto gdje ćete naći mnogo toga za uživanje.

Foto: Privatna arhiva

Uz sushi i pjenušac predstavljen 'olimpijski' uspjeh hrvatske arhitekture u Japanu:

1/6

Na Kaspijskom jezeru nalaze se čudesna suptropska ljetovališta, a gradovi na obroncima skrivaju drevne džamije i minarete, kao i neke od najimpresivnijih modernih arhitektonskih zdanja na svijetu kao što su tzv. Plameni tornjevi u Bakuu. Azerbajdžan, zemlja na raskrižju Europe i Azije, mnogo toga nudi posjetiteljima. Baku je prijestolnica Azerbajdžana, jednog od najvećih svjetskih proizvođača nafte, i najveći grad u području Kavkaza. U povijesnoj jezgri Bakua najbolje se oslikava kultura Azerbajdžana i ona se potpuno razlikuje od blještavosti prijestolnice Bakua sada već čuvene po visokim neboderima. Nije ni čudo što Baku nazivaju biserom na obali blagoga Kaspijskog jezera jer ima posebnu i jedinstvenu ljepotu a dobro je poznat i po prirodnim obilježjima poput brojnih slanih jezera i blatnih vulkana. Baku je najveći grad u Azerbajdžanu, ima oko tri milijuna stanovnika te se nalazi u zaljevu na južnoj obali poluotoka Abšerona na Kaspijskom jezeru. U Bakuu su otkriveni tragovi ljudskih naselja iz kamenog doba i ostaci brojnih prapovijesnih naselja.

Foto: Privatna arhiva

Mnogi turisti Azerbajdžan posjećuju isključivo zbog blatnih vulkana kojih je u toj zemlji najviše na svijetu, čak 350! Jedan od najpoznatijih je vulkan Garasu koji izbacuje blato više od 1000 metara u zrak. Ono što pak posebno privlači je medicinski turizam. Naime, odmaralište Naftalan poznato je zbog nafte koja se ondje nalazi i za koju se tvrdi da ima ljekovita svojstva, a to je potaknulo procvat medicinskog turizma. Odmaralište se nalazi na naftnim poljima u gradu Naftalanu, a posjetitelji se ondje kupaju u ulju ili podvrgnu nizu uljnih tretmana za koje se kaže da pomažu pri ublažavanju boli i protuupalnom liječenju. Turisti uživaju u kupanju u ulju u odmaralištu u termalnom centru uz vrlo niske cijene. Dva tjedna boravka u odmaralištu Naftalan stoje oko tisuću eura. Uz to što je bogat naftom, kulturom i tradicijom, Azerbajdžan je poznat i po originalnoj kuhinji. Tajne kuhanja nekih jela prenose se s generacije na generaciju. Mnogi restorani nude jela za svačiji ukus i proračun. Osim izvorno azerbajdžanskih, nude su i europske poslastice. Prema sastavu i raznolikosti jela, azerbajdžanska je kuhinja među izuzetno ukusnim i zdravim kuhinjama. Karakterizira je bogatstvo raznovrsnog mesa, janjetina, govedina, perad, ali i riba te jela od povrća začinjena aromatičnim biljem i začinima. Azerbajdžanska nacionalna jela pripremaju se u bakrenim zdjelama.

Foto: Privatna arhiva

Naš domaćin Elchin odveo nas je u kultni “Shirvanshah Museum Restaurant” u centru Bakua. Prizori pri ulasku u restoran sliče na prizore iz “Tisuću i jedne noći”. Sve osoblje nosi tradicionalne azerbajdžanske nošnje, a do ulaska u restoransku dvoranu prolazi se kroz hodnik u kojem je prikazana povijest te zemlje. Azerbajdžanska kuhinja kombinacija je regionalnih utjecaja kuhinja Irana, Turske i Mediterana. Jela se uglavnom temelje na mesu, pogotovo na ovčetini, a recepti se prenose generacijama i daju različite okuse. Jeli smo ribe iz Kaspijskog jezera punjenje kavijarom i tunom, zatim lov ili pilav, rižu s okusom šafrana kuhanu s aromatičnim biljem, prženim mesom i povrćem, potom polpete kuhane u ukusnoj juhi s krumpirom, graškom i ovčjim kostima koji čine tzv. kuftu bozbash, nacionalnu juhu Azerbajdžana. Bilo je tu i janjećih nogica, roštilja... Ljubaznost osoblja nije nas iznenadila jer je poznato da su Azerbajdžanci gostoljubivi ljudi koji cijene svoje goste i zato se mnogi i vraćaju u tu predivnu zemlju.

Foto: Privatna arhiva

Uredio dom u retro stilu: "Devedesete su imale savršenu ravnotežu"

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije