Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KOMENTAR

Baka ismijala modnu kremu

16.06.2007.
u 16:49

Zamislite da na sajmu knjiga okupljeni plješću nepismenom čovjeku samo zato što se ne zna ni potpisati, da na glazbenoj akademiji najveća počast pripadne totalnom antisluhistu ili da zvijezda vaterpolskog turnira bude neplivač.

Naravno da je u disciplinama u kojima se cijene i vrednuju jedino postignuća takvo što nezamislivo, ali u svjetovima koji svoju egzistenciju temelje jedino na medijskoj eksponiranosti, u kojima nisu bitna postignuća, nego banalne atrakcije, takvih je situacija u izobilju. Tako je baka Slavica iz Knjazove “Koledžice”, tipična simpatična bakica kod kakvih na placevima kupujemo grincajg, sir ili vrhnje, postala zvijezda milanskoga tjedna mode.

U emisiji prikazanoj prije dva dana na RTL-u prošetala se ona pistom s ništa manje samopouzdanja od Naomi Campbell i dobila ovacije modnoga svijeta. I kad se sjetimo da je prije nešto više od mjesec dana Knjaz obične borosane uvalio japanskim curama kao vrhunsku modnu atrakciju, jasno je jedno: svijet mode sam sebe razotkriva kao svijet iluzija u kojem vam lažni, virtualni likovi, nekakvi Grubnići, stilisti, fashion-gurui prodaju znate što pod bubrege.

Da bi se to razgolitilo, ne treba nam vrhunski satiričar Borat, čak ni Robač i Danči, dovoljna je simpa baka s placa. Ona je postala negacija toga miljea i u toj je negaciji bila vrlo realna. Modna je krema možda pozdravljala baku jer joj je bila smiješna, možda iz samilosti, ali ako je netko smiješan, onda je to ponajprije taj blazirani svijet.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije