Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
razvedrite se...

Anksioznost može voditi u osteoporozu

umorna žena
Arhiv VL-a
14.07.2012.
u 14:49

Brinete li se previše, a da za to ne postoji pravi razlog? Možda je vrijeme da prestanete jer biste u protivnom mogli imati problema s kostima i osteoporozom...

 

Anksioznost ili stanje kroničnog stresa i napetosti može znatno oslabjeti vaše kosti, pokazala je studija koju su proveli australski i norveški znanstvenici analizirjaući medicinsku dokumentaciju više od 8 tisuća žena i muškaraca. Zapravo, studija je pokazala da postoji povezanost između simptoma depresije, koja se obično javlja uz anksiozna stanja i smanjenja mineralne gustoće kostiju.

Nekoliko je poznatih faktora rizika koji snižavaju gustoću kostiju, kao što su dob, spol (žene su podložnije nego muškarci), obiteljske predispozicije, niske razine spolnih hormona, te neadekvatan unos kalcija i vitamina D. Međutim, moguće je da loše mentalno zdravlje predstavlja još jedan od faktora rizika za slabljenje jačine kostiju, objašnjava Lana Williams s norveškog sveučilišta Deakin. Iako mehanizmi izvlačenja minerala iz kostiju uslijed dugotrajnih anksioznih stanja još nisu razjašnjeni, Williams kaže da ovi zaključci mogu pomoći prilikom praćenja općenitog zdravstvenog stanja i pojave osteoporoze kod ljudi oboljelih od psihičkih poremećaja.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije