Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Požeško-slavonska županija

Anita Ivičić: Okoliš istražujemo iz dječje perspektive. Njihova je radoznalost pravi poziv na akciju

Moja.hr
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/4
24.05.2024.
u 09:13

Požeška obrtnica bavi se digitalnim marketingom i otkriva svoju zelenu županiju

Anita Ivičić i Dora Jurić susjede su iz požeškog predgrađa Mihaljevaca, obje imaju svoje obrte i bave se digitalnim marketingom.

– Otvorila sam ga lani i dobila poticaj za zeleno digitalno poslovanje – kaže Anita, prvostupnica ekonomije s dvije MBA diplome, za poduzetništvo i informatizaciju, te zaljubljenica u kazalište zbog kojeg je cijeli život na pozornici, bilo kao glumica ili plesačica.

Iza kuća su šume

Anita je ovogodišnja predstavnica Požeško-slavonske županije u projektu Moja.hr. Njezina susjeda Dora županiju je predstavljala lani, a s timom u kojem su bili Gabriela Pranjić iz Kaptola i Karlo Hruškar iz Požege snimila je najbolji jednominutni film koji je u Moja.hr pobijedio, zbog čega se ovogodišnja završnica i održava u njihovu kraju:

– Ma ne, ne osjećam nikakav teret i pritisak. Naš će film biti drugačiji, teme su nam različite – neopterećena je Anita s kojom ovih dana snimanje jednominutnog filma dovršava Požežanin Matija Katić, predsjednik udruge Kulturni centar Požega.

Držeći se natječajne teme "Što zelenije, to iskrenije", naumili su njih dvoje prikazati kako u današnjem svijetu koji sve brže teži urbanizaciji i tehnološkom napretku povezivanje s prirodom često postaje izazovno ili čak zanemareno područje. Međutim, jedna jednostavna, ali duboko inspirativna perspektiva često nas podsjeća na važnost očuvanja okoliša – to je pogled djece.

Foto: Boris Ščitar/PIXSELL

– U svome filmu istražujemo upravo tu perspektivu, bacajući svjetlo na očaravajući svijet dječje iskrenosti, znatiželje i brige o okolišu. Jedan od ključnih aspekata koji bismo filmom željeli istaknuti jest važnost obrazovanja djece o očuvanju okoliša. Djeca su prirodno znatiželjna i osjetljiva na svijet oko sebe, a pravilno usmjerena edukacija može im pomoći da razviju dublje razumijevanje i ljubav prema prirodi – govore objašnjavajući kako će, naizgled jednostavna, njihova priča imati duboki značaj, podsjećajući nas na važnost malih gesta brige prema okolišu koje svatko od nas može poduzeti.

Nije to samo dokumentacija dječje radoznalosti i brige o okolišu već i poziv na djelovanje. Nastojali smo filmom potaknuti gledatelje da se prisjetimo važnosti čuvanja okoliša i da podržimo djecu u njihovim nastojanjima da promijene svijet nabolje. Njihova iskrenost, entuzijazam i osjećaj odgovornosti prema okolišu su inspirativni, podsjećajući nas na našu kolektivnu dužnost prema budućim generacijama. Svaka mala gesta brige o okolišu može imati veliki utjecaj, a kolektivna akcija je ključna za stvaranje održivije budućnosti za sve nas. Nastojali smo potaknuti ljude da se udružimo i radimo zajedno kako bismo sačuvali naš planet za buduće generacije – kažu Anita i Matija.

19.05.2024., Pozega - Moja.hr - predstavnici Pozesko-slavonske zupanije. Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/ PIXSELL

Svoju Požeštinu vide njih dvoje kao mjesto s puno potencijala za održivost, mjesto puno kulture i povijesti koja je zakopana u okolnim brdima. Priroda je kod njih očuvana, zelenila ima na sve strane, iza kuća su šume...

Kod nas je poprilično čisto, na izvorima imamo pitku vodu, zrak je kvalitetan – nabraja Matija čija udruga stvara i potiče organizaciju kulturno-umjetničkih događaja u Požegi i županiji, kako bi osvježili kulturnu ponudu grada i pridonijeli razvoju lokalne scene, i u kojoj su se on i Anita i upoznali. Spomenimo i da je Kulturni centar Požega bio ove srijede suorganizator nacionalne kampanje "Hrvatska volontira" održane u Požegi.

Foto: Ivica Galović/Pixsell

Kule, parkovi, leptiri

Htijući nam pokazati komadić svog zelenila, preko jednog od najvećih srednjovjekovnih trgova u Hrvatskoj, požeškog Trga Svetog Trojstva s prepoznatljivim baroknim boltama i Kužnim pilom u sredini, sa Anitom i Matijom odlazimo ka Zvečevskom parku naslonjenom na rijeku Orljavu i "mosta ljubavnika" punog zaključanih lokota:

Ovo je samo jedna od zelenih oaza u našoj županiji koje treba očuvati – kaže Anita Ivičić vodeći nas kroz park nasuprot kojeg je 150 godina stara zgrada prve tvornice čokolade u Hrvatskoj, Zvečeva.

– Kod nas je više različitih vrsta leptira nego u francuskoj regiji koja je po njima poznata, no za ove naše gotovo da se i ne zna. Imamo mi lijepog potencijala, puno povijesti, zanimljive kule, Požešku goru, park prirode Papuk... Moramo to očuvati – dodaje Matija Katić.

Otkako je prije dvije godine otvoren, Muzej bećarca u Pleternici postao je pravi hit, a posjetitelji ne obilaze samo njega već razgledavaju i ostale raznovrsne atrakcije, uživaju u lokalnoj eno-gastro ponudi i odsjedaju u apartmanima, kućama za odmor i turističkim gospodarstvima na području cijele županije. Muzej bećarca dio je projekta županije "Svijet graševine" u kojem su i Spahijski podrum u Pakracu koji se obnavlja te Kuća graševine koja će se graditi u Kutjevu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije