Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brodsko-posavska županija

Lucija, Dora i Ivan u jednoj minuti filma ispričat će kako se u prirodi možete zaljubiti

Moja.hr
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
1/5
22.05.2024.
u 10:09

Brođanke i Oriovčanin spremaju se za maturu i studij glume. Upravo snimaju...

Dan prije no što se u Požegi popne na pozornicu na kojoj će se 7. lipnja održati završnica projekta Moja.hr, gimnazijalka iz Slavonskog Broda Lucija Vukoje polagat će državnu maturu iz filozofije. Tri dana nakon završnice na redu je engleski jezik i on će Lucijinim prijateljima, Brođanki Dori Pejić koja završava klasičnu gimnaziju fra Marijana Lanosovića i Ivanu Kneževiću iz Oriovca koji je kao i Lucija učenik opće gimnazije Matija Mesić biti prvi ispit iz državne mature. Hrvatski jezik i matematika na redu su koncem lipnja, no vremena između ispita baš i nema jer Lucija, Dora i Ivan članovi su Satiričkog kazališta mladih iz Slavonskog Broda i baš su im u svibnju i lipnju zaredale predstave.

Mladi su u krajnostima

A onda ih 1. srpnja sve troje čeka isto – početak prijemnog ispita na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje žele usavršiti svoj poziv i upisati glumu. I na nju su stavili sve karte. Plana B nema jer jedino što želi ovo troje maturanata jest biti glumci. Ne prođu li na prvom roku, ići će na drugi. Ne prođu li ni na drugom, na prijemni na istom fakultetu ići će nagodinu. Spomenimo da se na ovom fakultetu upisuje samo osam studenata na godinu. Lucija, Dora i Ivan iskreno se nadaju da će biti među njima. Vjetar u leđa svakako im daje i nagrada na nedavno u Vodicama održanom 64. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera gdje je predstava "Šuma Striborova" redatelja Mateja Safundžića u kojoj su bili Stribor, Domaći, Ubogo djevojče, Momak i Baka dobila nagradu za inventivnost te bila nominirana za najbolju predstavu u cjelini.

Foto: Ivica Galović/Pixsell

– Bit ću presretan ako jedno od njih upadne na glumu – kaže Matej nadajući se da će im to svima poći za rukom jer ih smatra za iznimno talentirane.

U zgusnutom rasporedu između predstava, učenja za maturu i priprema za prijemni ispit našli su Lucija, Dora i Ivan vremena i za snimanje jednominutnog filma za projekt Moja.hr u kojem predstavljaju svoju Brodsko-posavsku županiju.

Ispričat ćemo vam priču kako se u prirodi možete i zaljubiti – otkrivaju djelić svoje zamisli koje će na temu "Što zelenije, to iskrenije" pokazati u jednoj minuti.

Foto: Ivica Galović/Pixsell

Ocijenivši kako nam ekološka osviještenost može biti kud i kamo bolja, uočit će da mladi ili više vode računa kod, na primjer, recikliranja, od generacija svojih roditelja i baka i djedova ili idu u sasvim drugu krajnost i jednostavno ih nije briga jer ne cijene ono što imamo pa se tako i ponašaju.

A ovaj kraj ima puno toga što treba i vidjeti i sačuvati, počevši od brodskog keja – duge šetnice uz rijeku Savu, Jelas polja, Dilj gore, pašnjaka Gajna na kojem pasu podolci, gotovo pa izumrla vrsta goveda... Lucija, Dora i Ivan nam govore kako je jedno od mjesta u prirodi na koja rado vole otići jezero Poloj, oko tri kilometra udaljeno od središta Slavonskog Broda. Tu dolaze roštiljati, igrati odbojku, voziti bicikl, šetati i kupati se na jednoj od najljepših riječnih plaža u Europi...

Svakako trebate vidjeti i Petnju – kaže Dora opisujući ovo umjetno jezero okruženo šumom na obroncima Dilj gore, zbog čega ga neki zovu i "planinskim okom".

Lijepe su i Ljeskove vode – dodaje Lucija.

Osam čistih izvora

U području Ljeskovih voda u općini Bukovlje osam je čistih izvora te Čardak, najviši vrh Dilj gore. Jedno od omiljenih izletišta je i Popovićeva šumica u kojoj su planinarski dom Đuro Pilar te ljetnikovac obitelji Brlić u kojem je Ivana Brlić-Mažuranić napisala svoje najljepše pripovijetke za djecu.

Foto: Ivica Galović/Pixsell

Imamo i Šumu Striborovu – ubacuje se Ivan, misleći na izletište na obroncima Dilj-gore inspirirano djelom slavne spisateljice čije ime nosi i prije dvije godine u kući obitelji Brlić otvoreni interpretacijski centar. Ova kulturno-turistička atrakcija na trgu nalazi se u jednoj od najljepših brodskih katnica koja je u prošlom stoljeću bila središte kulturnog života grada, a sad joj je, nakon temeljite obnove, vraćen stari sjaj.

Još nešto bi njih troje, ali i brojni drugi znali sačuvati, samo da imaju. Doduše, nije u prirodi, ali bi ih vezalo uz Slavonski Brod i nakon što završe studij. Riječ je o profesionalnom kazalištu kojem se jednoga dana nadaju i u svome gradu.

U područjima Brodsko-posavske županije koja još uvijek krasi očuvani okoliš, a čovjek živi u skladu s prirodom, niču etno sela, salaši, rančevi.., poput eko-etno sela Stara Kapela na obroncima Požeške gore. Među turističkim adutima novijeg datuma nalazi se i Adrenalinska šuma u općine Bebrina u kojoj se kroz aktivne sadržaje i igru gosti educiraju o prirodnim vrijednostima, očuvanju okoliša, šumi i šumskim staništima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije