Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uspjeh na prvenstvu

Ana Pavlović i ovčarka Nala najbolje su u Europi

'22.07.2013., Zagreb - Europska prvakinja u agillityju, Ana Pavlovic sa svoje dvije zenke hrvatskog ovcara, Berdom i Nalom u parku u Travnom. Photo: Goran Jakus/PIXSELL'
Foto: 'Goran Jakus/PIXSELL'
27.07.2013.
u 19:05

Sport u kojem psi svladavaju stazu s nizom prepreka najmlađa hrvatska agilitašica doživljava kao igru s puno ljubavi

Sestri i bratu strast su kompjutori, a njoj hrvatska ovčarka Berda uz koju je vežu bezuvjetna ljubav i – pseći kolačići – kaže smijući se 12-godišnja Zagrepčanka Ana Pavlović, pobjednica nedavnog Europskog otvorenog prvenstva za juniore u agilityju, održanog u švicarskom gradu Wichtrachu.

Za sport u kojemu psi svladavaju stazu sa niz prepreka, pri čemu je i te kako važna komunikacija s vodičima, točnost i brzina, najmlađu hrvatsku agilitašicu i prvu hrvatsku juniorku na europskom prvenstvu, zainteresirala je mama Sandra koja se time bavi godinama. Iako se na prvenstvu natjecala i s Berdom, titulu europske prvakinje Ani je donijela majčina kujica, 8,5-godišnja Nala, dok je s Berdom, koja je Nalino jednoipolgodišnje štene, osvojila prvo mjesto u \"jumpingu\".

Pehar i švicarski nožić

– Iznenađene smo, ali sretne – kažu kći i mama, tim više što je Ana bila jedina hrvatska predstavnica u konkurenciji 21 europske države te SAD-a, čiji su timovi brojili i po 30-ak djece. U kategoriji srednje velikih pasa u kojoj se Ana natjecala bila su 24 natjecatelja iz 12 zemalja, no Ana na taj sport prvenstveno gleda kao na igru, zabavu i rekreaciju koji su je s Nalom doveli i do pobjedničkog postolja.

Anina nagrada – pehar i švicarski nožić. Berdina i Nalina – poljupci i zagrljaji. Iako je bila riječ o Europskom prvenstvu, sponzori nisu osigurali čak ni uobičajene vreće hrane za pseće pobjednike.

Natjecanja su na rasporedu obitelji Pavlović gotovo svaki vikend, najčešće u Sloveniji, što znači da svaki tjedan moraju osigurati najmanje 50-ak eura za putne troškove, dijeliti prijevoz sa zaljubljenicima u agility poput njih, spavati u šatorima, u kampu..., a 15-ak eura stoji i kotizacija za svakog psa prijavljenog na natjecanje.

Hrvatski ovčari u Japanu

Ostale Anine obveze zbog toga ne smiju patiti, majčin je uvjet, pa ona s jednakom lakoćom i odlučnošću i u školi niže petice. S odličnim je uspjehom završila 6. razred OŠ Gustav Krklec u zagrebačkom Travnom i 5. godinu glazbene škole za gitaru, dok u slobodnim trenucima rezerviranim za pse u parkovima oko \"Mamutice\" odzvanjaju lavež i dječji smijeh. Berda i Ana nerazdvojne su od njezine 10. godine. U matičnom Klubu za obuku službenih i sportskih pasa (KOSSP Zagreb) prošle su i tečajeve poslušnosti i agilityja.

Pokazalo se da su hrvatski ovčari uz graničarske kolije jedna od najboljih pasmina za agility, čemu u prilog idu i domaći i europski rezultati, pa ta hrvatska autohtona pasmina sve više osvaja svijet. Od pet Nalinih štenaca, tri su u Švedskoj i Nizozemskoj, dva u Zagrebu – i svi su u agilityju. Dobar glas o pasmini proširio se čak do Japana gdje su danas četiri hrvatska ovčara, a dva u Kanadi.  

>> Najmlađa hrvatska agilitašica Ana Pavlović na europskom tronu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije