Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ma, navalite

Alkoholiziranje, pušenje i pretilost ne utječu na muške spermije

\'A man smokes a cigarette at Brambles Farm working mens club in Middlesbrough, northern England, in this June 30, 2007 file photo. A 2007 ban on smoking inside public places across the United Kingdom
Reuters/PIXSELL
13.06.2012.
u 15:50

Proizvodnja pokretnih spermija u muškaraca s nezdravim navikama nije ništa manja nego kod onih koji nemaju poroka...

Odricanje od uživanja u porocima kao što su alkohol, cigarete i masna hrana da biste dobili djecu za mnoge je muškarce prestresno razdoblje. I ono što bi mnogi od njih najviše voljeli čuti je "opusti se i malo popij".  A svi oni mogli bi se povesti za nedavno objavljenom studijom na 2249 muškaraca koji su posjetili kliniku za plodnost u kojoj je ustanovljeno da pušenje, pretilost i opijanje nisu imali bitnog utjecaja na proizvodnju pokretnih spermija. Kod 939 muškaraca s manjim brojem "plivača" otkriveno je da imaju 2,3 puta veću šansu da su imali operaciju testisa, 1,3 puta veću šansu da se bave fizički zahtjevnim poslovima, da vole nositi tijesno donje rublje te da nemaju potomaka. 

– Nismo pronašli vezu između loših životnih navika i broja pokretnih spermija, ali to ne znači da veza ne postoji u aspektima koje nismo mjerili, poput veličine i oblika spermija te kvalitete DNK – rekao je dr. Allan Pacey, suautor studije. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije