Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Alarmantna stopa pokušaja samoubojstva: Svi školarci moraju na pregled mentalnog zdravlja

Theresa May za Veliku Britaniju objavila je da se svim učenicima u školama mora dati podrška za mentalne probleme
11. listopada 2018. u 08:00 3 komentara 1311 prikaza
Foto: Shutterstock

Svako deseto dijete u dobi od 12 godina ima kliničku depresiju koja zahtijeva liječničku pomoć, pokazao je pilot-projekt proveden prošle godine u vrtićima i osnovnim školama u Zagrebu. 

Istraživanje provedeno među hrvatskim 12-godišnjacima pokazalo je da 19,3 posto djece ima probleme mentalnog zdravlja srednje do visoke razine, a od toga je 11,5 posto bori se s depresijom. 

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, tijekom prošle godine u Hrvatskoj je 625 osoba počinilo samoubojstvo, od čega 157 žena i 468 muškaraca, a u istom razdoblju je pokušaj samoubojstava djece do 14 godina porastao za čak 200 posto.
U Velikoj Britaniji prošle godine život si je oduzelo 4500 ljudi mlađih od 45 godina, kako piše Daily Mail.

Baš zato Theresa May za Veliku Britaniju objavila je da se svim učenicima u školama mora dati podrška za mentalne probleme i da će svi redovito ići na preglede kako bi se eventualni problemi što ranije otkrili. Podaci govore da su se problemi s mentalnim zdravljem povećali za šest puta u protekla dva desetljeća, pa za Veliku Britaniju brojke kažu da jedno od deset djece ima dijagnozu. Djevojke su pod većim rizikom, kod petine 14-godišnjakinja primijetili su samoozljeđivanje. Theresa May rekla je da samo jedna od tri osobe do 14 godina dobije pravu pomoć i tretman. 

Novo šokantno istraživanje Nećete vjerovati koje opasne bolesti možete dobiti od bakterija na novčanicama i kovanicama

Stručnjaci za psihičko zdravlje moraju biti zaposleni u svim njihovim školama i već kreću na obuku, a sljedeće godine njih 8000 bit će zaposleno u školama diljem Velike Britanije. Plan vrijedi 1,9 milijardi funti, a ministri očekuju da će se ovako prevencijom uštediti 6,4 milijarde. 

>> Ovo su simptomi koji će otkriti imate li problema sa srcem

[video: 26992 / Pogledajte video o simptomima koji će vam otkriti imate li problema sa srcem]
VIŠE JE MANJE
Torbice kao izraz stila – ove sezone u modi su upečatljivi komadi

A1 izdvaja za Vas

 • zagrebkarlovac:

  Rasteretite školski program, izbacite nepotrebne podatke koje ih tjerate učiti napamet, usredotočite se na poticanje razmišljanja. Što će učenicima podaci o bruto nacionalnom dohodku Južne amerike i Afrike 1970.g. i slične gluposti.

 • liliZG:

  isključiti im pristup društvenim mrežama i bit će boljeg zdravlja, nit će te moći bulingirati nit ćeš ti gledati lažne influencere kak lupetaju gluposti... odmah će im biti bolje...

 • Avatar fidelio
  fidelio:

  Od svih stvari u kojima kopiramo Britaniju, jednu ovakvu sigurno nećemo. Da, ako su u pitanju razne gluposti, onda ćemo ih pratiti, ali ako je u pitanju dobrobit djece i mladih.... pffff.... A što se tiče depresije, to je ozbiljna ... prikaži još! bolest, s koju većina ne doživljava ozbiljno - to nije ono kad ste tužni, to je pravi kemijski disbalans u mozgu, i nema tih veselih događaja koji bi to "riješili" - zapravo mogu i odmoći jer povećavaju kontrast unutrašnjeg stanja spram okoline. Kad naša država donese ovakav zakon i budžet za njegovo provođenje, onda možemo reći da smo napredna nacija.