Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dugovječnost

Ako želite doživjeti sto godina budite dobri s obitelji i prijateljima

stariji
Photos.com
15.05.2010.
u 12:42

Istraživači su ispitali 188 stogodišnjaka o njihovoj tajni - kako su ostali u snazi toliko dugo. Otkriveno je da je većina njih sebe ocijenila kao društvene, otvorenog uma i optimistične.

Ako želite doživjeti sto godina budite dobri prema svojim prijateljima i obitelji, otkrila je australska studija koja je proučavala stogodišnjake. Čvrste veze sa obitelji i prijateljima mogu biti putovnica u dug i zdrav život. Istraživači su ispitali 188 stogodišnjaka o njihovoj tajni - kako su ostali u snazi toliko dugo. Otkriveno je da je većina njih sebe ocijenila kao društvene, otvorenog uma i optimistične. Samo dvoje od muškaraca i žena koji su ispitivani bili su pušači, mada ih je 28 posto bilo bivših pušača. Gotovo svi su pili alkohol, ali samo umjereno. Mnogi su od njih bili fizički aktivni, pa je njih 60 posto redovito hodalo ili se bavilo nekih drugih oblikom tjelovježbe. Istraživačica Robyn Richmond kaže da su geni samo 20 do 30 posto odgovorni za šanse da se doživi stota, što znači da osobnost i životni stil imaju veliku ulogu.

“Socijalni kontakti sa obitelji i prijateljima vrlo su važni”, rekla je. “Stogodišnjaci su izgradili jake i solidne odnose, te su redovito viđali rođake, prijatelje i susjede.

“Ako nemaju djece, a imaju čvrste kontakte sa prijateljima ili pak žive u staračkom domu gdje rade zanimljive stvari sa drugim korisnicima, onda je vjerojatnije da će doživjeti stotu”.

Profesorica Richmond sa New South Wales Universityja u Sydneyu, koja je vodila istraživanje, nastavlja: “Stogodišnjaci nisu skloni negativnim emocijama, nisu ljuti, depresivni, nervozni niti se osjećaju krivima. Oni su otvoreni prema promjeni. Dosta su proživjeli i također su skloni ekstrovertiranosti. Savjesni su i slijede liječničke savjete o zdravom životu. Polovica od njih popije piće svaki dan, ali nijedan ne zloupotrebljava alkohol. To znači da, iako imate loše gene, ako živite zdravo i pozitivni ste, možete poživjeti dugo", objašnjava profesorica. Zdraviji životni stil i napredak u medicini dovest će do toga da će se broj stogodišnjaka povećavati.

Komentara 1

DO
doktorica
14:11 15.05.2010.

To kaže i Božja zapovijed-poštuj oca i majku da dugo živiš.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije