Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na obali krka

7 Seas: Visoka gastronomija uz vrhunske otočke namirnice

Gordan Svilar
25.07.2023.
u 08:00

Sporo pečena krčka janjetina sa sirom Saint Maure, krumpirom i suhim začinskim biljem uz kreker od badema na vrhu jedno je od jela na jelovniku koji je osmislio chef Matija Bogdan.

Ljubiteljima vrhunske gastronomije koji svoje nepce vole iznenaditi nekim novim okusima i aromama, poznavateljima vina, svih mogućih vrsta koktela, od ovog su ljeta Njivice na otoku Krku, destinacija koju svakako moraju posjetiti. Na samoj obali mora, u srcu Njivica uređena je nova gastronomska lokacija pod nazivom 7 Seas Restaurant & Bar. Dugo godina zapušten objekt koji je i nekada bio restoran, hotelska kompanija Aminess prepoznala je kao izvrsnu lokaciju uz more koja će biti zanimljiva posjetiteljima kao mjesto ispijanja kave, koktela ili pjenušavog pića i uživanja u kupanju i sunčanju, odnosno kao mjesto gdje će moći uživati u inovativnoj visokoj gastronomiji koju u 7 Seas Restaurant & Baru potpisuje renomirani executive chef Matija Bogdan.

Foto: Gordan Svilar

Već kod otvorenja restorana upriličena je večera s jelima u pet sljedova kako bi gosti vidjeli što mogu očekivati u ponudi novog restorana u Njivicama. Tako su na meniju, osim vrhunskih specijaliteta chefa Bogdana, bile i gourmet kreacije posebnih gostiju Hrvoja Zirojevića i Stivena Vunića, predstavljena je i bogata vinska ponuda vinarija Matošević i Gospoja koji su i inače dio bogate ponude raznovrsnih vina restorana, te posebno kreirani signature kokteli. Tijekom večere gosti su doista uživali u inspirativnim jelima nastalim od poznatih namirnica, no pripremljenim na inovativan način, pa je sadržaj tanjura oduševio izgledom i okusom. Specijalitet chefa M. Bogdana nazvan Ljetna zdjela rajčice sastojao se od jadranskih kozica te consoméom od rajčice i pistacija.

Foto: Gordan Svilar

'Posložili smo džem od rajčice na bazi karamela i sjemenka komorača, sa malo želiranog konzumea od rajčice i ulja od škampi, te kozice. Dakle, namirnice koje su poznate, ali pripremljene na pomalo drugačiji način kako bi vidjeli koje sve inovativne i drugačije okuse mogu dati', pojasnio je chef M. Bogdan jedno od jela na večeri. Posebno je zanimljiva bila njegova sporo pečena otočka janjetina sa “Saint Maure” sirom, krumpirom i suhim začinskim biljem sa posebnim krekerom od badema na vrhu mesnog specijaliteta. Za desert je chef Bogdan pripremio namelak od ružmarina s karameliziranim bademom i limetom. Gastronomsko putovanje upotpunila su i jela gostujućih chefova Hrvoja Zirojevića i Stivena Vunića koji su gostima pripremili hladni čaj od kamenice i gina te brancina s mladim kupusom i Berrue Blanc umakom.

Foto: Gordan Svilar

Ukusna jela trojice chefova bila su popraćena pomno biranim vinima i pjenušcima iz vinarija Matošević i Gospoja te signature koktelima koje je pripremio poznati hrvatski barmen Filip Pleteš. 'Koncept visoke gastronomije 7 Seas inspiriran je raznovrsnošću namirnica, ali i destinacijama na Jadranu. Svima koji dođu u restoran pružamo pravo enogastronomsko putovanje koje kreće vrhunskim jelima napravljenima s najkvalitetnijim namirnicama, nastavlja se ponajboljim hrvatskim vinima, a zaokruženo je besprijekornom uslugom, jedinstvenim ambijentom te pogledom koji ostavlja bez daha. Naime, želja nam je svim gostima restorana pružiti 5-star experience koji ćemo im približiti zahvaljujući konceptu visoke gastronomije 7 Seas. Naglasak je na lokalnim namirnicama koje se pripremaju s puno pažnje, gdje se stare tehnike kuhanja na tanjuru isprepliću sa suvremenim načinima pripreme vrhunskih otočkih namirnica', poručio je chef Matija Bogdan na otvorenju 7 Seas Restaurant & Bara u Njivicama.

Foto: Gordan Svilar

Kazao je i da ga posebno veseli što je dio projekta u restoranu u Njivicama, jer je riječ o novom projektu, gdje počinju od nule, tako da iz temelja gradi jedinstvenu gastronomsku priču koja će se razvijati tijekom godina. 'U restoranu ćemo imati i degustacijski meni, a jednom mjesečno ćemo napraviti večere gostovanja; primjerice u srpnju će to biti chef Mario Milhelj koji će gostima predstaviti svoju inovativnu kuhinju, a ugostit ćemo i chefa Davida Skoku i ostale s kojima još dogovaramo suradnju. Mislim da će ta gostovanja biti posebno zanimljiva široj publici jer je riječ o vrhunskim chefovima koji imaju svoj prepoznatljiv stil kuhanja, a ovo ljeto će se u njihovim jelima moći uživati i u Njivicama', najavio je chef Matija Bogdan.

Foto: Gordan Svilar

Dodao je da čitav koncept visoke gastronomije 7 Seas označava upotrebu kvalitetnih lokalnih sastojaka i namirnica pri kreiranju jela, vrhunsku razinu usluge te sofisticirane kulinarske tehnike Aminess gourmet tima. Broj sedam u nazivu restorana označuje široku ponudu, raznolikost i raznovrsnost koje se nude gostima restorana, dok pojam „seas“ označuje destinacije, prostranstvo i izazov putovanja kroz gourmet ponudu u restoranima. Jednako tako, „seas“ podrazumijeva kreativna i inspirativna jela chefova koja nepcima gostiju pružaju pravo gourmet putovanje. Gosti koji su upoznati s radom chefa Matije Bogdana, znaju da, osim 7 Seas Restaurant & Bara u Njivicama na otoku Krku, postoji i 7 Seas Restaurant & Bar na otoku Korčuli.

'Oba restorana s konceptom visoke gastronomije 7 Seas imaju svoj jedinstveni identitet, isto kao što je svaka lokacija sama po sebi posebna. Svi ljubitelji dobre hrane dobrodošli su i u Njivice, i na Korčulu', dodao je chef Matija Bogdan. Oba restorana, također, su na odličnoj lokaciji, tik uz obalu mora. I dok je restoran na Korčuli u gradskoj luci, restoran u Njivicama nalazi se uz mjesnu plažu, tako da gosti mogu uživati na lokaciji tijekom čitavoga dana; u Longe baru, te ponudi restorana koji ima prekrasnu terasu na obali, a ostakljeni zid prema moru gostu u unutrašnjosti restorana pruža dojam da se doslovno nalazi na vodi.

Osim chefa Matije Bogdana, za gastronomski užitak gostiju u restoranu u Njivicama brine se još 11 zaposlenih kuhara i dva učenika ugostiteljske škole Osijek koji su na praksi. Šef kuhinje je Hrvoje Čerlek, a zamjenik šefa kuhinje Dominik Duždević koji su, u suradnji s Matijom Bogdanom sastavili bogat meni u kojem gosti restorana mogu izabrati u kojem će jelu uživati. Koncepcijski, prednji dio Lounge bara je namijenjen gostima koji žele popiti piće ili izabrati nešto za jelo iz bar karte; poput raznih kroasana, tosta, ali i jadranskih kozica, sa slanim inćunima i pogačom od fermentiranog krumpira, tartar bifteka ili pak BBQ goveđeg burgera sa sirom cheddar, domaćim BBQ umakom, kiselim krastavcima, rikulom i prženim krumpirićima – izbor je doista velik. Za njih su pripremljene i ležaljke u polukrugu oko bara gdje se poslužuju i raznovrsna pića; od kave, mnogobrojnih koktela, likera, sokova, pjenušaca, vina, do zanatskih piva. Lounge bar mjesto je u kojem se može uživati i ponudi jela i pića i u večernjim druženjima uz živu glazbu.

Foto: Gordan Svilar

U restoranu gosti mogu uživati u degustacijskom meniju od šest sljedova koji potpisuje chef Bogdan, ali i u ostalim hladnim jelima poput carpaccio od divljeg jadranskog brancina, zatim istarski boškarin sa kremom od dimljenog poriluka i sirutke, Jakobove kapice ili toplih predjela poput kvarnerskog škampa sa sezonskim povrćem i lješnjakom ili „Short ribs“ od govedine s kremom od paprike i ukiseljenom korabicom, pa do glavnih jela poput jadranske tune sa mladom mrkvom i ružmarinom, sporo pečene janjeće potrbušine ili goveđeg filea s klekovim bobicama, ljutikom i koprom. Nezaobilazni su i inovativni deserti. Na vinskoj je karti poveći popis vrhunskih domaćih vina svih vrsta, pa i pjenušaca iz čitave Hrvatske, a tu je i izbor vrhunskih svjetskih vina.

Ovaj je restoran u Njivicama već sada zanimljiv i mladencima koji tu žele organizirati svoje svadbene svečanosti, obzirom na prekrasan ambijent i vrhunsku kuhinju, posebno su im zanimljivi datumi u rujnu, a već postoji interes i za iduću godinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije