Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

7 pogrešaka u kuhanju koje mnogi rade: Mogu utjecati na okus hrane!

Shutterstock
31.03.2023.
u 07:00

Svi smo barem jednom bili krivi za ovakve pogreške, a evo što savjetuje stručnjakinja

Često nesvjesno usvajamo metode za sasvim uobičajene stvari, poput kuhanja i čišćenja, ali ponekad ne shvaćamo da su one zapravo pogrešne. Tijekom kuhanja mnogi znaju ponavljati iste pogreške, a stručnjakinja je otkrila koje su najčešće i kako one utječu na jela koja spremamo, piše Reader's Digest.

Stavljanje ulja u hladnu tavu: Prema riječima Donne Dooher, glavne kuharice i vlasnice Mildred’s Temple Kitchen u Torontu, naša je tendencija dodavati mast (obično maslac ili ulje) u tavu prije nego što postane vruća. "Nikada ne stavljajte sastojke u hladnu tavu", kaže Dooher. Dodavanje maslaca ili ulja u vruću tavu osigurava dobro prženje i pomaže pri sprečavanju lijepljenja hrane za tavu.

Kupnja pogrešnih tava: Možda bi bilo zgodno kupiti set tava u kutiji za vašu kuhinju, ali prema Dooher, ovo je još jedna uobičajena pogreška u kuhanju. Njezin je savjet da izbjegavate gotove setove – mnoge komade nećete koristiti redovito – i umjesto toga sastavite vlastitu prilagođenu kolekciju. Odaberite pojedinačne posude koje odgovaraju vašim osobnim kuharskim potrebama i provjerite jesu li izrađene od nehrđajućeg čelika ili od lijevanog željeza: oba materijala nevjerojatno su izdržljiva te dobro zadržavaju i provode toplinu.

Dodavanje soli nakon kuhanja: Sol je pojačivač okusa i izvući će okuse drugih sastojaka u vašem jelu, odnosno ako je dodajete hrani dok je kuhate. Dodavanje soli nakon što je jelo kuhano samo dodaje slan okus. Još jedna prednost posipanja soli tijekom pripreme jela jest ta što osigurava ravnomjerniju raspodjelu soli i daje hrani dovoljno vremena da je upije. Kako biste izbjegli pretjerano soljenje, svakako probajte okus dok kuhate.

Kuhanje tjestenine u malom loncu: Ništa ne uništava tanjur tjestenine kao slijepljeni i razmočeni rezanci. Često je krivac za ovu pogrešku u kuhanju lonac koji je premali za količinu tjestenine koju pripremate. Razlog? Kada dodate veliku količinu nekuhane tjestenine u maleni lonac vode, temperatura vode znatno pada. Grudice se stvaraju dok temperatura vode polako raste do ponovnog vrenja. Uvijek slijedite upute na pakiranju ne samo u vezi s vremenom potrebnim za kuhanje nego i za količinu vode – čija bi razina trebala biti dosta iznad tjestenine čak i nakon što je kuhana.

Korištenje tupih noževa: Za početak, tup nož zapravo je opasniji od oštrog: potreban je veći pritisak da bi se napravili rezovi, što vam daje manju kontrolu nad oštricom. Drugo, oštriji nož znači čistije rezove, omogućujući svježim proizvodima da zadrže više vlage i okusa.

Prerano (i prečesto) okretanje mesa: Ima nešto u stajanju ispred roštilja zbog čega muškarci osjećaju potrebu neprestano okretati pljeskavice od hamburgera. Prema Dooher, nikada nema potrebe strugati meso s površine za kuhanje. Ovo pravilo vrijedi bez obzira na to kuhate li delikatnu ribu ili debeli odrezak, na ploči štednjaka ili na roštilju. "Kada je protein spreman za okretanje, lako će se osloboditi iz posude", kaže Dooher. "Ako se lijepi, još nije vrijeme."

Kuhanje uvenulog lisnatog povrća: Mnogi domaći kuhari ne uspijevaju postići da njihovo prženo lisnato povrće izgleda kao u restoranima – izdašno i svijetlo, umjesto zgusnuto i tamno. Razlog je vjerojatno ovaj: zelje je možda već uvenulo u hladnjaku, a zatim se kuhalo u tavi koja je jednostavno premala. Da biste osvježili ohlađeni kelj, blitvu i drugo lisnato povrće koje je uvenulo, odrežite stabljike i stavite ih u staklenku s hladnom vodom. Pržite ih u tavi dobre veličine kako bi se osiguralo da se zelje stvarno prži, a ne kuha na pari, što je često sudbina zelja koje nije u izravnom dodiru s površinom tave.

Jaja, vino, kava... Iznenađuje, ali ovih pet namirnica smijete čuvati u zamrzivaču!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije