Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
a nije trudnoća

6 razloga koji mogu prouzročiti izostanak mjesečnice

Žena, mjesečnica, ženske gaćice
Shutterstock
18.05.2017.
u 12:15

Iako je najčešća prva pomisao da je izostanak mjesečnice povezan s trudnoćom, to ne mora biti jedini razlog

Postoje različite situacije u životu žene kada se dogodi izostanak mjesečnice. Iako je najčešća prva pomisao da je izostanak mjesečnice povezan s trudnoćom, to ne mora biti jedini razlog za njezin izostanak.

Ovo su razlozi koji mogu odgoditi mjesečnicu ili prouzročiti njezin izostanak.

1. Nagla promjena težine

Izostanak mjesečnice može uslijediti ako ste naglo izgubili kilograme. Mršavljenje treba biti postupno i kontrolirano kako se ne bi poremetila ravnoteža u organizmu i da bi se spriječio efekt bumeranga. Uz nagli gubitak kilograma, može se poremetiti i ciklus te može doći do izostanka mjesečnice. 

2. Ekstremno vježbanje

Visoki intenzitet vježbanja može biti još jedan od razloga izostanka mjesečnice. To je prirodni obrambeni sustav organizma koji priječi nastanak trudnoće kada je tijelo pod jakim naporima i stresom.

3. Stres

Upravo je stres jedan od najčešćih razloga narušavanja redovnog ciklusa. 

4. Hormonalne terapije

Korištenje kontracepcijskih pilula može prouzročiti nuspojave, poput izostanka mjesečnice. Za vrijeme konzumiranja hormonalnih tableta, žensko tijelo "otpušta" lažnu mjesečnicu. Nije razlog za zabrinutost ako kontracepcijska sredstva, poput tableta, injekcije ili spirala koristite pod kontroliranim uvjetima i uz nadzor liječnika.

5. Preuranjena menopauza 

Situacije u kojima žene mlađe od četrdeset godina imaju problema s hormonalnom uravnoteženošću, mogu imati za posljedicu preuranjenu menopauzu. Prepoznat ćete da je riječ o tome ako je izostanak mjesečnice praćen i valunzima, noćnim znojenjem i suhoćom vagine.

6. Policistični jajnici 

Izostanak i kašnjenje mjesečnice mogu biti povezani i s bolestima kao što su policistični jajnici, celijakija...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije