Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ne vjerujte svemu

5 najvećih mitova s kojima se i na dijeti možete udebljati

dijeta, zdrava prehrana
Foto: Thinkstock
01.06.2015.
u 21:10

Izgubite pet kilograma u dva tjedna! To je jedan od najvećih mitova većine dijeta jer iako možete to postići, čim se vratite na staru prehranu i kilogrami će se vratiti

Iako nam je svima prva asocijacija na dijetu mršavljenje, nije to baš uvijek tako. I na dijeti se možete debljati ako se ne hranite pravilno. Zbog toga pojam "uravnotežena prehrana" ne treba tako olako shvaćati. Ona je posebno važna kada je riječ o propisanim dijetama.

Donosimo vam pet najvećih mitova koje ćete čuti kada ste na dijeti za mršavljenje, a kojima nikako ne biste smjeli vjerovati.

1. Dok god jedete zdravu hranu, ne morate brojati kalorije. Tjestenina od cjelovitog zrna pšenice ima gotovo jednako kalorija kao i ona obična. Ista je stvar sa smeđom i bijelom rižom. Avokado, orašasti plodovi i maslinovo ulje zdrave su masnoće, ali itekako kalorične. Crveno vino i tamna čokolada puni su antioksidansa, no ako ih svakodnevno konzumirate, sigurno ćete se udebljati.

2. Možete izgubiti 5 kilograma u dva tjedna. Naravno da možete ako uvedete strogi režim prehrane i smanjite broj unosa kalorija na minimalnu razinu, ali jednako tako kako ih izgubite, vratit ćete ih nazad. Čim ponovno počnete jesti normalno, kilogrami će se odmah vratiti. Ako smanjite unos kalorija za samo 500 ili 300 dnevno, za tjedan dana ćete izgubiti pola kilograma i to je pravilno mršavljenje.

3. Ako vježbaš, možeš jesti koliko god želiš. Ako pojedete dva keksa srednje veličine, unijet ćete 400 kalorija, a da bi ste potrošili isto toliko kalorija morate trčati ili hodati 6 kilometara. Osim ako ne vježbate kao profesionalni atletičar, i dalje trebate brojiti svoje kalorije i paziti na unos hrane ako želite smršaviti.

4. Jedite salatu. Ne znate što ćete jesti za večeru pa se odlučujete za salatu i to salatu bogatu tunjevinom, gorgonzolom, maslinovim uljem. Iako se čini jako zdravo, taj je obrok itekako kaloričan. Stoga budite oprezni sa salatama, izbjegavajte masne sireve u njima, a osobito kupovne dresinge koji su jako kalorični.

5. Bolje je imati puno malih obroka nego nekoliko većih. Ako mislite da će vam metabolizam brže raditi ako svakih sat vremena jedete po malo, varate se. Rasporedite svoje obroke na najviše pet dnevno i nemojte ići iznad toga. Jer velika je mogućnost, ako konzumirate više od pet obroka dnevno, da ćete pojesti više nego što ste trebali.

>> Istina ili mit? Kasna večera utjecat će na prikupljanje viška kilograma

>> Popularna bezglutenska dijeta mogla bi vas udebljati!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije