Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nema dodjele

Zbog skandala seksualnog uznemiravanja bez Nobelove nagrade za književnost

Foto: Reuters/Pixsell
1/4
04.05.2018.
u 10:35

Švedska akademija pogođena je skandalom zbog slučaja seksualnog uznemiravanja supruga jedne od članica, kao i zbog slučajeva u kojima su imena nekih dobitnika unaprijed procurila u javnost.

Ove godine neće biti dodijeljena Nobelova nagrada na književnost zbog skandala seksualnog uznemiravanja nakon kojeg je ostavku dalo niz članova odbora Švedske akademije koja daje tu nagradu, objavila je Zaklada Nobel u petak. 

Zaklada je u priopćenju otkrila kako namjerava nagradu za 2018. dodijeliti iduće godine, zajedno s nagradom za tu godinu. Vrlo je rijetko da se Nobelova nagrada ne dodijeli ili odgodi. Prošli put s onom za književnost to se dogodilo 1943., u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Švedska akademija pogođena je skandalom zbog slučaja seksualnog uznemiravanja supruga jedne od članica, kao i zbog slučajeva u kojima su imena nekih dobitnika unaprijed procurila u javnost.

Zbog seksualnog skandala odstupila je čelnica akademije, kao i supruga optuženog. Povuklo se još nekoliko članova akademije. 

Švedska akademija priznala je prošli mjesec da su imena nekih ranijih dobitnika nagrade unaprijed procurila u javnost i obećala je da će zbog toga prepraviti stara pravila.

Također je priopćila da nije znala za neprihvatljivo seksualno ponašanje muškarca oženjenog za jednu od njezinih članica.

Komentara 3

Avatar Terra
Terra
10:54 04.05.2018.

A to ovi "napredni" zagovornici IK....to je kod tih "liberala i naprednjaka" gotovo pa folklor....

Avatar Zeljosav
Zeljosav
11:36 04.05.2018.

Social Justice Wariors. Ahahhahha.

MA
mare0801
22:47 04.05.2018.

kao žena, štoviše, kao žena koju malo koji muškarac može nadglasati,podcijeniti, a pogotovo poniziti, izjavljujem da mi se beskrajno gadi ova kampanja,jednako kao i zlostavljanje samo.Zlostavljačima prijava i zatvor, sve ostalo vezano za ovu histeriju je duboko dvolično. Uostalom koga briga za muža švedske akademkinje i njegove neprimjerene aktivnosti.Zar dodjela Nobela može ovisiti o nekom tamo mužu,neke tamo članice odbora?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije