Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Film

Zakon propisuje kvote, ali televizija ih ignorira

12. srpnja 2019. u 11:42 4 komentara 488 prikaza
"Po čovika"

Hrvatska radiotelevizija na svom posljednjem javnom pozivu odbila je čak 34 hrvatska filma prikazana dosad na 353 međunarodna i nacionalna festivala i ovjenčana s čak 86 nagrada. Kako se već punih mjesec dana HRT oglušuje čak i na apel ministrice kulture da taj problem riješi, filmskim autorima ne preostaje ništa drugo nego pozvati hrvatsku javnost da javnom medijskom servisu poruči: Meni se to gleda, HRT ne da!

otvoreno pismo Hrvatski redatelji poručuju: Dajte da gledamo hrvatske filmove!

Tim paragrafom počinje priopćenje Društva hrvatskih filmskih redatelja koji su upravo pokrenuli kampanju osvještavanja javnosti o činjenici da HRT godinama ne poštuje zakonske kvote otkupa hrvatskog i europskog filma.

– Filmovi kao što je “Srbenka” Nebojše Slijepčevića koja je osvojila prestižnu nagradu Doc Alliance, ali i najviše državno umjetničko priznanje, nagradu Vladimir Nazor, istovremeno nisu dovoljno dobri za emitiranje na javnom medijskom servisu. Apel HRT-u da hitno reagira uputila je još 12. lipnja i ministrica kulture, no javni se servis do danas nije očitovao. Inzistiramo da osobe odgovorne za rezultate spornog javnog poziva ubuduće ne budu uključene u slične postupke, kao i da zbog iznesenih uvreda snose odgovornost – ističe se u priopćenju.

Doksi na godišnjem Doksi na godišnjem Dok si na godišnjem, ne propusti besplatno pogledati hrpu dobrih dokumentaraca

Zanimljivo, među odbijenim filmovima je i “Iza lica zrcala” Zrinke Matijević koji je dobio upravo HRT-ovu nagradu za najbolji projekt na festivalu u Sarajevu, kao i dva filma koja je sufinanciralo Ministarstvo branitelja: “Po čovika” Kristine Kumrić i Maje Hrgović te “Heroine Domovinskog rata” Irene Ščurić. Prema članku 11. Zakona o HRT-u, javna televizija dužna je odvojiti najmanje 15 posto svojeg godišnjeg programskog proračuna za nabavu europskih djela neovisnih proizvođača, od čega polovina tih sredstava mora biti namijenjena za djela proizvedena izvorno na hrvatskom jeziku.

Preča članku 10. istog zakona HRT je dužan osigurati da europska djela čine većinski udio njegova godišnjeg vremena objavljivanja, a najmanje 40 posto djela tih djela dužan je emitirati izvorno na hrvatskom jeziku na svakom od svojih programskih kanala.

neil gaiman Nakon četiri propala pokušaja, na TV ekrane stiže kultni “Sandman”

Podsjetimo, HRT se o tom problemu trebao očitovati još početkom svibnja, ali najavljena sjednica Programskog vijeća nije se održala.

Zadar: Testiranje na Covid-19 u Općoj bolnici
PISMO OBIŠLO HRVATSKU
Prebolio COVID-19 pa otkrio što morate imati doma: 'Korona boli kao sam vrag'
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...
  • autoritet:

    Četničke filmove treba zabraniti zakonom, a ne ih emitirati u programu kuća u Hrvatskoj. Neka Slijepčević prikaže film u Banjoj Luci i Beogradu, za njih ga je i snimao.

  • bakulušić:

    Hrvatski "kulturnjaci" su čvrsto odlučili da neće mirovati dok HTV ne prikaže "Srbenku". Nije njima do hrvatskih filmova, nije njima do programa HTV-a (koji im uglavnom odgovara), nije njima do Aleksandre Zec, nije njima do devetogodišnje Rosemarie kojoj su pripadnici ... prikaži još! tajne jugoslavenske policije sprašili dva metka u glavu, nije njima do nevine djece poginule u Domovinskom ratu, nije njima do Hrvatske. Njima je do "Srbenke" i "Masakra u Dvoru". Nedavno je novinarka HTV-a, u emisiji Vijesti iz kulture, govoreći o preminulom glazbeniku iz Beograda, rekla da je riječ "o jednom od najvećih sa naših prostora". Nikome od "kulturnjaka" nije zasmetalo to o "našim prostorima". Zato što su to njihovi prostori. Još im nedostaje "Srbenka".

  • vjaceslav:

    svi znamo za aleksandru zec i to je u redu, samo nije u redu da ne znamo za naše "zečeve", a bilo ih je popriličito