Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Premijera u HNK

Zagrebački Balet pleše 'Bajaderu'

bajadera
Foto: HNK Zagreb
05.06.2015.
u 09:56

Natalia Horsnell kao Nikija i Guilherme Gameiro Alves kao Solor

Velika i tragična ljubavna priča smještena u egzotičnu Indiju. To je najkraći mogući opis slavnog baleta "Bajadera" Ludwiga Minkusa, koji će Balet HNK Zagreb premijerno izvesti u subotu, 6. lipnja. Priču o ljubavi vojnika i plesačice (bajadere) koju nasilno prekida ljubomora moćnika kreirao je davne 1877. legendarni Marius Petipa za sanktpeterburško Marijinsko kazalište.

Do danas ovaj balet slovi kao jedan od najzahtjevnijih bijelih baleta. Specifičan je zbog trećeg čina, koji je poznat i kao čin sjena, jer se tragični ljubavnici konačno sjedine nakon smrti, a i u 21. stoljeću sačuvan u koreografskom izvorniku, kao svojevrsna povijesna dragocjenost. Koreograf Vasilij Medvedev zagrebačku je "Bajaderu" osmislio prema izvorniku Mariusa Petipe, dirigira Ivan Josip Skender, scenografkinja je Dinka Jeričević, kostimografkinja Doris Kristić, a glavne uloge plešu: Guilherme Gameiro Alves, Edina Pličanić, Tomislav Petranović, Tamas Darai, Natalia Horsnell, Iva Vitić Gameiro... 

>> Dubravka Vrgoč: Provest ću reviziju poslovanja HNK Zagreb

Komentara 3

B7
b7
07:19 06.06.2015.

Nikija je večeras Edina Plićanić , budite barem pristojni kod najave pa se raspitajte tko, što , kada, gdje ...zašto to je već pitanje na koje sigurno imate odgovor ...rekla vam je intendantica u povjerenju .

NE
Neba
13:44 06.06.2015.

U HNK je vazna jedino Dubravka Vrgoc, umjetnici su samo njeno sredstvo za samopromociju...otud tolike dezinformacije u medijima oko podjela predstava, kao da je to potpuno nevazno

DL
dinka.lozic.7
11:52 06.06.2015.

A Edina Pličanić? Jučer je plesla na generalnom pokusu glavnu ulogu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije