Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ivana bodrožić i tanja stupar trifunović

Zabranjene ljubavi simptom su i posljedica patrijarhalnog društva

VL
Autor
Denis Derk
10.06.2021.
u 10:34

Pulski sajam knjiga i autora ugostio je dvije autorice, Ivanu Bodrožić i Tanju Stupar Trifunović, koje su predstavile svoja dva romana “Sinovi, kćeri” i “Otkako sam kupila labuda”.

Tema zabranjenih ljubavi bila je jedna od tema pulskog festivalskog predstavljanja dvaju romana, Ivane Bodrožić i Tanje Stupar Trifunović, i to “Sinova, kćeri” i “Otkako sam kupila labuda”.

– Zabranjene ljubavi zvuče kao španjolska serija, ali su simptom i posljedica društva u kojem odnosi nose breme patrijarhata. Jedan je psihijatar rekao odlično da je ljubav ludilo udvoje. Iz tog gejzira izviru sva naša stanja, i najbolje i najgore, pa se i romani najviše bave ljubavima – rekla je Tanja Stupar Trifunović.

– Za roman “Sinovi, kćeri” puno sam istraživala. Delikatno je pisati o velikoj patnji a da nije dio vašeg iskustva. A tijelo je i dalje polje ideološke borbe. Muško je tijelo topovsko meso, a žensko tijelo patrijarhat nastoji obuzdati i njime raspolagati. Mislim da je licemjerno kada ističemo da svako dijete ima pravo na život, a kada se to isto dijete proklamira kao gej, onda je prezreno i izopćeno. Izraz je to ratoborne, plemenske kulture u kojoj živimo, koja se i dalje protivi seksualnom odgoju iako se današnja djeca na internetu mogu upoznati s najeksplicitnijim seksom. Kod nas na Balkanu imate četiri reda firangi, da ne bi netko slučajno vidio što se radi u kući, a cijela obitelj želi znati sve što se kod vas događa. A u Skandinaviji, koja ima privatni mentalitet, uopće nemaju zavjese – veli Ivana Bodrožić.

– Stupajući u odnos s nekom osobom, mi spavamo ne samo jedni s drugima, nego s cijelim obiteljskim lancem koji je vrlo dubok. Moja je mlađa junakinja produkt neželjene trudnoće, a starija živi pokraj svog tijela i ne osjeća ga – objasnila je Stupar Trifunović zaključivši da je svaka dobra knjiga aktivistička. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije