Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sa(n)jam knjige

Poezija osvaja sajamsku Pulu, ali ni proza se ne predaje!

VL
Autor
Denis Derk
07.06.2021.
u 10:30

Otvoreno je 26. izdanje pulskog sajma knjiga i autora Sa(n)jam knjige koje će trajati do 13. lipnja.

Slučaj je htio da jedan od prvih, zacijelo “slatkih” protokolarnih obaveza novog pulskog gradonačelnika Filipa Zoričića bude otvaranje 26. izdanja pulskog sajma knjiga i autora “Sa(n)jam knjige”. Knjige će se u Puli sanjati sve do nedjelje 13. lipnja na potpuno novim prostorima koje je sajam morao “osvojiti” zbog dobro poznatog koronskog odgađanja svog tradicionalnog prosinačkog termina.

Početak sajma koji je u ovom neuobičajenom izdanju posvećen poeziji potpuno je i pripao poeziji. Otvorio ga je nastup velikog hrvatskog pjesnika Petra Gudelja, koji je Večernjem listu dao opsežni autobiografski intervju objavljen u nedjeljnom broju.

Riječ je o klasiku hrvatske književnosti i po mnogima jednom od najboljih živućih hrvatskih pjesnika trajno inspirativnog opusa na koji još nije stavljena točka. Svjedoči to i Gudeljeva pjesnička autobiografija “Za svojim pjesmama” koju mu je objavila Školska knjiga i koju je Gudelj predstavio pulskoj publici uz pomoć Miljenka Jergovića.

Možda je baš pulski sajam prilika da ovaj pjesnik koji se nikada nikome, a ponajmanje oholoj hrvatskoj akademskoj kulturnjačkoj eliti nije nametao, postane poznatiji široj hrvatskoj javnosti koja je istinski zainteresirana za poeziju. Ali i da konačno zauzme dostojno mjesto u hrvatskoj književnosti kakvo mu po višedesetljetnim dometima i pripada.

Česti suradnik sajma Miljenko Jergović, uz Gudelja, pulskoj će publici približiti i djelo srpskog iznimno plodnog prozaika, uvijek intrigantnog Svetislava Basaru koji je ove godine osvojio prestižnu NIN-ovu nagradu romanom “Kontraendorfin” kojim je uzbudio srpsku akademsku literarnu i kulturnu zajednicu.

Roman su u Hrvatskoj upravo objavila 24 sata pa je dostupan i hrvatskim čitateljima, a Basara je među rijetkim piscima koji su NIN-ovu nagradu osvojili dva puta. Prvi je put NIN-ovu nagradu Basara osvojio romanom “Uspon i pad Parkinsonove bolesti” 2006. godine, a više je puta bio nominiran za tu nagradu u pravili se našavši i u užem izboru. Zanimljivo, jedino je Oskar Davičo tri puta dobio NIN-ovu nagradu za najbolji roman (iako se Davičo uglavnom percipira kao pjesnik), a po dva puta to je osim Basari uspjelo i Dobrici Ćosiću, Živojinu Pavloviću i Draganu Velikiću. Velikić će ove godine također biti gost pulskog sajma, na kojem se osjeća kao doma, ali samo u virtualnom izdanju, pomoću interneta. On će se tako pridružiti u Igoru Zirojeviću, Miroslavu Bertoši i Aljoši Pužaru u programu Istra ispod kore i predstavljanju “Theatrona Istra” u ponedjeljak popodne u Shipyard pubu.

Zahvaljujući poeziji, kao okosnici ovogodišnjeg sajamskog izdanja, u subotu navečer je u dvorištu tog puba zagrebački HNK izveo svoju predstavu-performans u cijelosti posvećen domaćim pjesnikinjama koje je odabrala nagrađivana autorica Monika Herceg.

Predstava “Ne čitaš žene” naišla na veliko odobravanje brojne pulske publike koja je napunila dvorište Shipyarda. Riječ je o gotovo multimedijalnoj predstavi koju je režirao ravnatelj Drame HNK Ivica Buljan, (ove će godine i on biti gost popularnog Doručka s autorom i njegovog voditelja Aljoše Pužara), koja je ovog proljeća prvo na sceni HNK-a u Zagrebu odlučno i više nego prezentno afirmirala domaća pjesnička ženska imena.

Poeziju pjesnikinja u Puli su interpretirale Olga Pakalović, Barbara Vicković, Ivana Boban, Luca Anić, Iva Jerković, Tesa Litvan, Ivanka Mazurkijević i Mirta Zečević. Glumice je glazbom popratio DJ Šimun Stankov te plesači Mateja Miković i Taiguara Goulart. Publika je mogla čuti stihove Sanje Baković, Olje Savičević Ivančević, Monike Herceg, Lidije Deduš, Ane Brnardić, Martine Vidaić, Dorte Jagić, Vande Mikšić i Marijane Radmilović, od kojih su neke i gošće ovogodišnjeg poetskog sajma.

Drama HNK sljedeće subote u istom kazališno osviještenom prostoru Shipyarda izvest će i program “Slavenski đardin” za koji izbor iz poezije slavenskih pjesnika potpisuju Monika Herceg i Mirna Rustemović, a u izvedbi recitala sudjeluju Slavko Juraga, Luka Dragić, Silvio Vovk, Alen Šalinović, Ivana Boban i Barbara Vicković.

Kako je pulski sajam uvijek drugovao i s drugim umjetnostima, u utorak će u Gradskoj galeriji samostalnu izložbu otvoriti Duško Šibl, koji će u Puli predstaviti i monografiju o svom radu, a dobit će i priliku za predstavljanje na Doručku s autorom. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije