Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Kultura Knjige

Za kulturu izdvajamo 0,99 posto državnog proračuna

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek pohvalila se novinarima da je u trogodišnjem mandatu povećala izdvajanja za kulturu za oko 400 milijuna kuna
19. siječnja 2020. u 11:31 6 komentara 244 prikaza
Nina Obuljen
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

“Kulturni proračun posljednjih godina kontinuirano raste i sada je dosegnuo 0,99 posto državnog proračuna”, izjavila je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek predstavljajući novinarima godišnje izvješće za 2019. godinu, ali i najavljujući aktivnosti za tekuću 2020. godinu. “Lani je nakon rebalansa proračun Ministarstva povećan i iznosio je milijardu i 345 milijuna kuna, što je povećanje u iznosu od sedam posto u odnosu na 2018. godinu. U posljednje četiri godine proračun Ministarstva porastao je za više od 400 milijuna kuna”, rekla je ministrica. I dok je 2016. godine za kulturu izdvojeno 938.561 kuna, ove će godine biti izdvojeno 1.459.875 kuna.

Zagreb: Ministrica kulture Obuljen-Koržinek održala konferenciju za medije Natječaj Ministarstvo kulture s pola će milijuna kuna poticati razvoj publike

Zbog povećanih sredstava, što je i plod boljeg povlačenja novca iz fondova Europske unije, većina proračunskih aktivnosti u prošloj godini zabilježila je rast, pohvalili su se u Ministarstvu. Prema riječima ministrice, dobro je prošlo i pionirsko digitalno prijavljivanje na javni natječaj za potrebe u kulturi.

“Broj prijava nije smanjen, ubrzali smo postupak, a sljedeće ćemo godine i ugovore potpisivati elektroničkim putem”, najavila je ministrica. Ministarstvo je pripremilo Zakon o elektroničkim medijima (sljedećeg tjedna ide u javnu raspravu), baš kao i Zakon o umjetnicima i obavljanje umjetničke djelatnosti, zbog kojeg su samostalni umjetnici ove srijede zatražili ostavku ministrice.

“Zakon neće u proceduru dok se umjetničke udruge ne usuglase oko njega”, kategorički je izjavila ministrica rekavši da je jedan od njegovih ciljeva formiranje Registra samostalnih umjetnika kako bi oni lakše konzumirali svoja prava i povlastice.

“Ministarstvo i sada financira cjelokupan rad Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, a ove će godine za mirovinske i zdravstvene doprinose samostalnih umjetnika uplatiti 37 milijuna kuna”, izjavila je ministrica poručivši da javnosti moraju biti dostupni podaci o imenima umjetnika kojima država plaća doprinose.

U Ministarstvu se radi i na Zakonima o financiraju kulture i kulturnim vijećima, kao i na izmjenama i dopunama Zakona o kazalištu. U suradnji s Ministarstvom pravosuđa iz Kaznenog zakona brisane su odredbe o sramoćenju kako bi se unaprijedio pravni okvir vezan za slobodu izražavanja. Ministarstvo je preuzelo i koordinaciju politika vezanih za itekako aktualno autorsko pravo te u suradnji s Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo radi i na nacrtu novog Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, koji će imati itekakve posljedice i za novinare i novinske izdavače. Ministarstvo je nastavilo s poreznim rasterećenjem te je snižena stopa PDV-a od 13 posto proširena i na proizvođače fonograma. U Ministarstvu se radi i na Nacionalnom izvješću o kulturi kao prvoj fazi izrade Strategije razvoja kulture koja se očekuje ove godine.

Ministrica kulture rekla je da je potpuno zaživio i novi sistem potpore nakladnicima za objavu knjiga, po kojem se više ne odobrava potpora za svaki pojedini naslov, nego za ukupni program nakladnika. “Od 182 nakladničke prijave sufinancirano ih je 76, i to u ukupnom iznosom od gotovo osam milijuna kuna u 2019. godini”, rekla je ministrica. Usporedbe radi, 2013. za sufinanciranje nakladničkih prijava utrošeno je 6,5, a 2017. samo 4,8 milijuna kuna.

Okrugli stol Kultura su film, kazalište, knjige, ali i videoigre i Facebook poezija

“Rijeka koja će postati Europska prijestolnica kulture za dva tjedna, ponudila je zanimljiv program za koji se nadam da će ispuniti sva naša očekivanja i biti europski relevantan. Mislim da će EPK Rijeka pokazati kako se može razvijati grad kroz paradigmu kulture”, rekla je ministrica, koja je ponovno oštro osudila nedavno paljenje Kožarićeva “Stoga sijena” na jednom od riječkih trgova, baš kao što je izjavila da kao ministrica neće odlučivati koji će se umjetnički programi održavati u sklopu riječkog prijestolničkog programa. “To nije u nadležnosti ministrice”, rekla je Nina Obuljen Koržinek

zbog stresa
Nakon dolaska Doris Pinčić Rogoznice voditeljica HRT-a završila na bolovanju
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
  • Deleted user:

    obnova diktatorova tj .titova broda galeb ti je kultura...pokazat ce vam biraci i na parlamenternim izborima sto misle o takovoj kulturi...

  • pilkodebilko:

    Crvena zvezda na vrhu zgrade i Frljićeve predstave s prđenjem, povraćanjem, pišanjem, pucanjem i guranjem zastave u tjelesne otvore su vrhunska HDZ-ovska kultura vrijedna svake kune iz proračuna.

  • Danijel2:

    Nivo vaše likovne kulture je plast sjena i geometrijski znak, pišanje na sred trga itd. Pomažete hobotnicu nesposobnih i zlobnih likova. To je kultura bez smisla, kaosa, loših emocija.