Naslovnica Kultura Glazba

Za 100. rođendan svira mu 155 violončelista

Spektakularni koncert u Lisinskom u čast najznamenitijeg svjetskog virtuoza
21. siječnja 2018. u 15:09 0 komentara 410 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Prije sto godina, 21. siječnja 1918., u Milanu je rođen Antonio Janigro, koji će postati jedan od najznamenitijih violončelista 20. stoljeća. U Milanu je i umro 1. svibnja 1989. godine. Ali, najveća proslava stogodišnjice Janigrova rođenja u nedjelju će se održati u Zagrebu. Tako i treba biti, jer svoje najplodnije umjetničko razdoblje Janigro je proveo u Zagrebu u kojem je ostavio neizbrisiv i blistav trag.

CELLOS_nnn_kul_230412 2CELLOS Na koncertu u Las Vegasu čeliste je slušao i Johnny Deep

I njegovi učenici na koncertu

Nakon studija na milanskom Konzervatoriju Verdi kod Gilberta Crepaxa, Janigro je u Parizu bio učenik Dirana Alexanijana i Pabla Casalsa. Solističku karijeru počeo je odmah nakon stjecanja pariške diplome 1934. godine.

U Zagrebu se našao i zadržao stjecajem okolnosti, u turbulentnom vremenu početka Drugog svjetskog rata na ovim prostorima. Odmah je zauzeo istaknuto mjesto u glazbenom životu kao profesor violončela i komorne glazbe na Konzervatoriju, kao solist i komorni glazbenik, član komornog trija u kojem je svirao s pijanistom Ivom Mačekom i violinistom Stjepanom Šulekom. Najznačajniji trag Janigro je u hrvatskoj glazbenoj kulturi ostavio kao suosnivač i prvi umjetnički voditelj Zagrebačkih solista. Pod njegovim je vodstvom do 1968. godine ansambl dostigao svjetsku slavu, nastupima širom svijeta i snimkama za velike svjetske diskografske kuće.

Osim kao solist, komorni glazbenik i dirigent, Janigro je bio i veliki pedagog iz čije je klase izišla cijela plejada velikih violončelista. Među njima su Julius Berger i Thomas Demenga koji će uveličati nedjeljnji koncert u Lisinskom, zajedno s Monikom Leskovar i vođama i članovima raznih europskih i hrvatskih orkestara te Zagrebačkim solistima.

Od djece do veterana

Zagrebačko udruženje Antonio Janigro u čast Janigrove godišnjice planiralo je i posebnu rođendansku točku u izvedbi sto violončelista, ali budući da se sudjelovanje u takvom velikom glazbenom slavlju nikome ne odbija, bit će ih čak 155! Od šestogodišnjaka do veterana. U Lisinskom će biti prikazan i dokumentarni film o Janigru, a u tijeku je i postupak da njegovo ime u Zagrebu dobije i jedna ulica ili trg.

2Cellos u Mariboru 2Cellos I Šulićev rodni grad Maribor poludio za violončelistima 2cellos george 2CELLOS Na glamuroznoj Eltonovoj zabavi naši čelisti svirali s G. Michaelom kajana pačko svirala u berlinu Pačko u Berlinu Violončelistica Kajana Pačko uspješno nastupila u Berlinu
Zdravstveno osiguranje
Koliko košta zdravlje u 2019. i kako izbjeći duge liste čekanja

A1 izdvaja za Vas

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.